Nyhet

Begränsade skador på Hipp

Skadorna på Hipp-huset efter nattens explosion är begränsade till restaurangdelen. Det står klart nu sedan fastighetsägaren Malmö stads Stadsfastigheter gått igenom skadorna.

Utanför huset hade på morgonen ett gäng åskådare samlats och var upprörda

– Otroligt detta. Det är Malmös finaste restaurang, den är antik. Jag är 80 år, jag förlovade mig där en gång 1949. Man blir lite chockad, jag förstår inte vad det är för människor som gör på det här sättet. Jag kan inte fatta det. Jag tycker de skulle skämmas ögonen av sig, säger Bertil Österlund.

– Det var en riktig smäll, jag bor mitt emot. Jag hörde det klockan två på natten. Alla grannar som bor bredvid mig frågade vad det handlade om, säger Mohammed Ghetas.

Mohammed Ghetas är en av många som passerade på förmiddagen för att titta på förödelsen.

Restaurangens fönster mot Kalendegatan är helt förstörda och detsamma gäller en del av inredningen. Men annars har Hipphuset klarat sig ganska bra, säger Carola Lund på stadsfastigheter.

– Det är mycket sprickbildning på stuckaturtaket. Och sen är alla fönsterrutor trasiga. Men alla spröjs och själva träverket har klarat sig.

Vad gör ni nu?

– Nu håller vi på att sanera lokalerna, plocka bort allt glas och sätta i nytt glas. Sen har vi en konstruktör som går igenom huset och tittar på skadorna, hur det har påverkat byggnaden.

Huset är från slutat på 1800-talet och det är byggnadsminneförklarat. Hur mycket av de värdefulla delarna har skadats här?

– Det är framförallt taket. Fönsterna har klarat sig väldigt väl. Det är taket med de fantastiska målningarna som är skadat.

Kan man renovera det?

– Absolut. Det år vår ambition, det ska återställas precis som det var innan, säger Carola Lund.

Hipphuset invigdes 1899 som cirkusbyggnad och har hunnit vara teater, kyrka och teater igen. Och restaurang såklart. Hela huset är byggnadsminneförklarat. Precis efter explosionen var delar rökfyllda och under ett tag trodde teatern att man inte skulle kunna spela, men rökskadorna visade sig vara begränsade, säger teaterchef Jesper Larsson.

– Framförallt kontorslokalerna som ligger rakt ovanför restaurangen var rökfyllda på natten och morgonen. Men i övrigt verkar det inte vara någon fysisk skada på våra lokaler, säger Jesper Larsson.

I morgon har ni genrep på Måsen, blir det av?

– Absolut. Efter att man fick reda på att ingen var skadad tänkte man direkt på genrepet imorgon. Men det finns ingenting som tyder på att det är några som helst skador inne på teatern.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se