teater

Inga lipsillar om Tjechov får bestämma

Anton Tjechov kallade sina pjäser för komedier, ändå spelas de ofta med en stor portion melankoli och vemod. Men nu tar Malmö stadsteater Tjechov på orden och sätter upp Måsen som komedi med högt tempo och expressiva uttryck. Ganska olikt det sätt som Tjechovs regissör, gamle teaterteoretikern Konstantin Stanislavkij, ville göra dem.

"Du låter andra akten ta 42 minuter, den ska spelas på 14", skrev Tjechov till Stanislavskij efter att han sett iscensättningen av Måsen. De var ständigt oeniga om hur Tjechovs pjäser skulle spelas.
   "Det är Stanislavskij som förvandlat mina figurer till lipsillar. Det är inte vad jag avsåg", sa Tjechov senare till en kollega.

Och när nu Anna Pettersson iscensätter, lyssnar hon mer på Tjechov än på Stanislavskij.
 – Jag hoppas verkligen att det här är i hans anda. Tjechov sätts ju väldigt ofta upp, och ofta med ambitionen att det inte ska bli en typisk Tjechov-föreställning. Men det är lätt att hamna där, med vita linnekläder, melankoli och tillbakalutat vemod. Jag tycker att läser man och spelar pjäsen så, blir den ganska obegriplig. Jag tror att det finns ett högre tempo och en högre grad av angelägenhet i de här människorna. De är ganska drastiska och dråpliga.

Många av skådisarna har varit med förr. För Li Brådhe är det andra gången hon gör Måsen. Och att spela den så här - komedi i rappt tempo gillar hon.
 – Det är större uttryck, den är inte så tillbakalutad. Var och en sitter inte och tänker och tänker. Jag tror det kommer vara roligare för publiken att se den, säger hon.

Men det var ju med Stanislavskij som Tjechov fick de största framgångarna, antyder inte det att det är Stanislavskijs sätt man ska spela på?
 – Jo, det antyder att publiken då tyckte om den spelstilen. Tjechov var ju som sagt själv inte nöjd med det. Det var ju 1896 som den publiken uppskattade det, så det känns ju inte som att vi behöver göra det idag, säger Li Brådhe.

Måsen har premiär på fredag den 26:e mars.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se