Nyhet

Norge utreder sextrakasserier

Efter att Ekot avslöjat att var tredje kvinna inom svensk teater och film blivit sexuellt trakasserad har frågan väckts i Norge. Det norska skådespelarförbundet ska nu utreda hur situationen ser ut där.

– Jag är väldigt bekymrad när jag läser de här förfärliga siffrorna som kommit fram i Sverige. Det finns skäl att tro att verkligheten i Sverige och Norge är ganska lika, säger Agnete Haaland, ordförande i norska skådespelarförbundet, till NRK.

Förbundet ska fråga sina medlemmar hur de upplever sexuella trakasserier inom teater- och filmvärlden.

– Har det hänt, i vilket sammanhäng hände det, och hur följdes det upp? Det är viktigt för oss. Om det händer måste det finnas ett system som följer upp och säkrar att det inte händer igen, säger Agnete Haaland.

I Ekots undersökning hade var tredje kvinna blivit sexuellt trakasserad. Kvinnliga skådespelare var värst drabbade, nästan varannan hade blivit trakasserad, främst av arbetsledaren.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista