1 av 2
Förra årets Alma-vinnare var Tamer-institutet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
2005 års vinnare Foto: Scanpix
Alma-priset

Förra Alma-vinnaren tror på svensk

I dag klockan ett tillkännages vem, eller vilka, som får 2010 års Alma-pris, till Astrid Lindgrens minne. 167 är nominerade till världens största pris inom barn och ungdomslitteratur.

5 miljoner kronor har delats ut varje år sedan 2003, till välkända författare såsom Maurice Sendak och Sonya Hartnett, men också till något mindre namnkunniga pristagare, som förra årets palestinska läsorganisation Tamer-institutet.

– Även om vi jobbat på i 20 år, så är det ett internationellt erkännande av organisationen som öppnat många dörrar, äger institutets generaldirektör Renad Qubbaj om vad priset betytt.

En som kanske var något mer känd när han fick priset 2005 var britten Philip Pullman. Hans fantasytrilogi "den mörka materien" har till och med blivit storfilm, då med namnet Guldkompassen. Men även för en storsäljare som Pullman betydde Alma-priset en hel del.

– Man har ingen aning om hur bra man är förrän man får ett sånt här erkännande, säger Philip Pullman.

Vem ska då prisas i år? Tamerinstitutets Renad Qubbaj vågar sig inte på en gissning, men säger något diplomatiskt så här.

– Jag tycker att Sverige ger så mycket till världen, och det finns så många vinnare utanför Sverige. Om du frågar mig skulle jag välja en svensk den här gången, säger Renad Qubbaj.

Bland de svenska nominerade finns Eva Eriksson, Anna Höglund, Barbro Lindgren, Ulf Stark och så ständigt favorittippade Lennart Hellsing.

Philip Pullman vet inte vem Lennart Hellsing är. Tyvärr, säger han, översätts barnlitteratur för sällan. Han vill inte heller dela med sig av någon favorit bland årets kandidater, men svarar i alla fall så här på frågan om vad han tycker ska belönas inom barn- och ungdomslitteraturen.

– Originalitet är viktigt, men än viktigare är ärlighet och uppriktighet om vad det innebär att leva, och vad gäller Alma-priset, vad det innebär att vara barn, säger författaren Philip Pullman som 2005 fick Alma-priset tillsammans med japanske Ryôji Arai.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista