Omänskliga politiker i nyskapande bok

I veckans nummer av Fokus finns en lång artikel om Maria Wetterstrand. Hon pryder även omslaget, en bild med fula vita fläckar på trodde jag tills jag upptäckte att det är snöflingor... Artikeln är skriven av Fokus långskrivande politiske redaktör Torbjörn Nilsson och den börjar dramatiskt:

En duskig söndagkväll i februari steg en mamma ombord på den stora båten i Åbo.

Det hade kunnat stå: En söndagkväll i februari i Åbo gick Maria Wetterstrand ombord på Stockholmsbåten. Möjligen "en småregnig söndagkväll". Om det nu är "småregnig" Nilsson menar när han skriver "duskig". Förmodligen är den exakta betydelsen inte så viktig, ordet "duskig", som f.ö. kallades ålderdomligt redan i uppslagsverk från förra seklets början, är förstås med som stämningsgivare och som exempel på att vi har att göra med en skribent som anstränger sig lite extra. För det gör han. Wetterstrandartikeln sträcker sig över 7 textsidor. Nilssons envisa fluganpåväggenestetik blir lite tröttsam i längden. Här finns inga "jag", "jag frågade" eller "jag ser när Wetterstrand kommer fram till baren" utan allt är bara anonyma konstateranden "när hon satte sig igen började hon tala om jobb och ekonomi" med vem? Aha, med han som skriver artikeln.

Men ursäkta min lätt raljanta ton för jag läser gärna Torbjörn Nilsson jag är bara lite rädd för att han dunkas en aning för mycket i ryggen vad gäller stilen som riskerar att just bli "stil".

I veckan kommer hans första bok "De omänskliga" även denna bok helt skriven i denna senkomna svenska version av New Journalism, alltså en sorts blandform mellan skönlitterärt och journalistiskt skrivande. Om man bortser från några poetiska naturbeskrivningar och lite för många referenser till psykologiska eller sociologiska studier så är "De omänskliga" oavbrutet fascinerande läsning och, något nytt i svensk journalistik. Här är en journalist som vill visa att svensk inrikespolitik "rockar" eller är "sexig" eller hur glosan för dagen låter. Och han lyckas. Jag kommer länge att minnas hur han beskriver grupptryckets mekanismer i FRA-frågan. Det må vara underhållande skrivet, men det är också viktig och genomarbetad journalistik.

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se