Kitty Crowther blev 2010 års Alma-pristagare.
Alma-priset

Kitty Crowther vann Alma-priset

Den belgiska illustratören och författaren Kitty Crowther vann 2010 års Alma-pris. 167 kandidater från 61 länder var nominerade till priset. Prissumman är fem miljoner kronor.

Juryns ordförande Larry Lempert avslöjade vinnaren klockan 13 på onsdagen i Kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

"Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap." lyder juryns motivering.

Kitty Crowther är illustratör och författare och bor och verkar i Belgien. Hon är född 1970 och har en svensk mamma och engelsk pappa. Kitty Crowthers produktion omfattar ett 35-tal titlar huvudsakligen utgivna på belgiska och franska förlag.

På svenska finns bland annat bilderboken "Är det dags?" och "Min vän Jim" utgivna.

Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Priset ska också stärka barns rättigheter på global nivå. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas med Alma-priset. Med prissumman på fem miljoner kronor är priset världens största inom barn- och ungdomslitteratur.

– Jag vågar säga att det är det allra viktigaste litteraturpriset, sade Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg.

Fråga

Tidigare pristagare

2009 Tamerinstitutet

2008 Sonya Hartnett

2007 Banco del Libro

2006 Katherine Paterson

2005 Ryôji Arai,
        Philip Pullman

2004 Lygia Bojunga

2003 Christine Nöstlinger,
        Maurice Sendak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".