Star, Klara (Rebecca Plymholt) och Jonte (Joel Lützow)
film

En häst gör minst halva filmen

En av Sveriges populäraste barnboksförfattare är Pia Hagmar. Hon har skrivit om Fakirflickan och Dalslandsdeckarna och kanske mest känt: böckerna om hästflickan Klara. Och Klara heter då också den nya familjefilm som fritt baserats på Hagmars böcker. Alexander Moberg har regisserat och Petra Norrman har skrivit manus.

Den första film som någonsin gjordes är The Horse in Motion - Hästen i rörelse. Det var 1878 men man kan fortfarande komma rätt långt med en häst som galopperar. Ska ryttaren inte bara hinna - utan kanske till och med kanske vinna? Det är spänning serverad på ett fat. Och det ser bättre ut än, ja säg nån cyklar väldigt fort. Hästar är biogenique.

Men kan man inte rida - då är man ingen, som Klara uttrycker det. En formulering som väl äger viss tyngd.

Filmskaparna litar till några grundläggande konfliktkoncept: Pappa lämnar mamma, mamma flyttar till landet med dottern. Klara möter först hästen Star och strax därpå Jonte. Och även om Jonte är en tönt så är han rätt söt. Och han kan rida. Det kan inte Klara, trots att hon sagt så till de tuffa tjejerna i skolan.

Det finns inget i Klara som överraskar, annat än hur väl den ändå håller balansen på den slaka linan mellan schablon och konvention. Mycket tack vare Rebecca Plymholt i huvudrollen som är alldeles lagom truligt surmulen. Medan Joel Lützows Jonte nog kan sätta ett och annat hjärta i brand när han fyrar av sitt leende.

Så även om det inte är berättelse som direkt rider barbacka så är Klara en utmärkt bruksfilm: om att man ska vara schysst mot sig själv. Det kunde vara filmens slogan till och med: en schysstrulle. Med hästar i rörelse.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".