Kitty Crowther i Bologna.
almapriset

"Min mamma satsade pengar på Lennart Hellsing"

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, världens största barn- och ungdomslitteraturpris, gick alltså i år till den belgiska författaren och illustratören Kitty Crowther, 40 år gammal. Hon är född i Bryssel och har sedan debuten gett ut omkring 35 barnböcker. Kulturnytt fick tag i en glad och omtumlad pristagare, på telefon från barnlitteraturmässan i Bologna.

Kitty Crowther kan fortfarande inte riktigt tro att det är sant, men har ändå hunnit fundera på vad hon ska göra för de fem miljonerna i prispengar. Köpa ett hus, med ordentlig arbetsyta. Men hennes mamma, som är svenska och bor i Oxelösund, hade spelat på en annan pristagare.

- Hon hade satsat pengar på Lennart Hellsing. "Jag är ledsen älskling, men det kommer att bli Lennart", haha. Men han är ju så berömd. Hon trodde att någon äldre, som har hållit på längre, skulle få priset. Men hon höll förstås tummarna för mig hela tiden.

Kitty Crowther har tidigare tilldelats flera barnlitteraturpriser och hon säger att priserna, och uppmärksamheten de för med sig, har stor betydelse för självförtroendet och arbetslusten. Att de är ett kvitto på att hon gör rätt i att skriva och illustrera berättelser för barn som också vågar tala om sånt som ensamhet och kontaktlöshet. 

Själv är hon född med en hörselskada som upptäcktes först i sexårsåldern, vilket gjorde att hon ofta kände sig isolerad. Böcker blev viktiga för henne och redan som sjuttonåring var hon säker på att det var barnlitteratur hon skulle ägna sig åt.

Berättelserna börjar med att två figurer, det är nästan alltid två, uppenbarar sig och tar henne med sig. Sedan skapar hon text och bild parallellt. Det är som ett växelspel mellan två ben på samma kropp som turas om att ta steg framåt.

- Det är som att välja skådespelare till en film, beskriver Kitty Crowther sitt arbete.

I boken Min vän Jim från 1996, Kitty Crowthers debut på svenska, följer vi den omöjliga vänskapen mellan en vit mås och en svart koltrast. Också i böckerna om Vera och Ivo är huvudpersonerna två: en barn- och en vuxenfluga, som med sina klackskor, smala tassar och oroliga blickar påminner en del om Tove Jansons Muminfigurer. Och Tove Janson har varit en stor förebild, säger Kitty Crowther, särskilt hennes sätt att ge berättelsen drag av oro.

Clara Törnvall, SR Kulturnytt
clara.tornvall@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".