Birgitta Lillpers
litteratur

Lillpers stillsamma protest

Birgitta Lillpers debuterade 1982 med diktsamlingen Stämnoja. Hennes senaste roman, Alla dessa liv och våder, kom 2002. Nu är det dags för en ny: Om du fick tänka dig ett hem. En berättelse om en hemtrakt i förvandling.

Volmar Frank är berättelsens rebelliska Jesusgestalt. Med ett sår i sidan står han hemlös. En traktens Jesus helt utan gåvor. Han är inte ens charmig.

Ilse, hon har däremot ett ombonat hus, ett riktigt hem. Men när Tysken köper marken och träden faller kring hennes käraste stuga, då packar hon ihop. Att stanna i den skövlade skogen hade krävt, som det står "en sjuklig tillpassning, en omdaning av varenda värdering".

Romanen Om du fick tänka dig ett hem är i all sin stillhet en protest mot en hel del av det vi lever varje dag: Anpassning, kompromisser, ett inre köpslående med vad vi står för, stod för, ville och egentligen visste.

Bokstäverna är sökinstrumenten för insikterna vi inte kan prata oss till. Bland spretiga tallar frågar sig huvudpersonerna: Vem äger mig? Hur kan jag ingå i detta, vara med andra människor, utan att själv förminskas eller försvinna?
  Det är en gammal fråga hos Lillpers, problemet med att välja sin ensamhet, likt ett gammalt gruvhål stå övergiven, vara nöjd med det tills man plötsligt inser att livet går och man förbrukas medan man inte används. Allt detta gäller Ilse, en kvinna i tjocka kläder och tunn själ.

Det var någon recensent som sa att man inte kommer personerna i den här boken inpå livet. Jo, men personerna är ju där som olika livsval, de är personifierade tankar, ståndpunkter, likt Lars Ahlins figurer en gång var. Inte har vi blivit så självbiografiska att vi glömt bort hur man läser en sådan bok?

Marie Lundström, SR Kulturnytt
marie.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".