Diane Arbus bilder i Esquire 1960.
fotografi

Diane Arbus omfattande arbete i retrospektiv i Malmö

Den amerikanska fotografen Diane Arbus tog sitt liv 1971, bara 48 år gammal, men de flesta av oss har - medvetet eller ej - sett någon av hennes klassiska bilder av människor i samhällets marginaler. I helgen har Moderna museet Malmö vernissage på den franske konstnären Pierre Leguillons retrospektiv över Arbus omfattande arbete för amerikansk och engelsk press under 1960-talet.

-Att visa upp redan existerande bilder i ett annorlunda sammanhang, det har alltid varit en drivkraft i mitt konstnärskap, säger fotografen Pierre Leguillon.

Ur en stor amerikakoffert-liknande låda som han nu släpat in på Moderna Museet i Malmö har han packat upp en massa tidskrifter och ett hundratal bilder tagna av Diane Arbus, fotografier som nu presenteras i sin ursprungliga kontext: som tidningsuppslag i Harper´s Bazaar eller The Sunday Times Magazine, och där bilderna emellanåt kompletteras med texter skrivna av Arbus själv.

Här finns också hennes kända foto av de båda "identiska tvillingarna", "Identical Twins", med referens till det säregna tvillingparet i Stanley Kubricks film "The Shining". En självklar koppling, menar Pierre Leguillon, Arbus och Kubrick var goda vänner sen början av 50-talet.

På mitt strövtåg genom utställningen hittar jag en märklig bild av den italienske skådespelaren Marcello Mastroianni på sitt hotellrum i New York där ligger han utsträckt på sängen med överrocken på, dörren mot korridoren står på vid gavel.

Diane Arbus regisserade noga sina bilder, säger Pierre Leguillon, här fick hon Mastroianni att inta en pose som på ett hemlighetsfullt vis fick också honom att framstå som en avvikande outsider värd all vår respekt.

En tanke bakom Malmös Moderna Museum är att man ska kunna låna ner konst från modermuseet i Stockholm för att berika en aktuell utställning. Därför har Pierre Leguillon till sin Diane Arbus-retrospektiv beställt ner ett stort svart fotoalbum signerat Andy Warhol.

– Det är ett album med fotografier som Warhol skänkte till Moderna Museet i Stockholm i samband med den stora utställningen där av hans konst 1968, berättar Leguillon, som placerat den tunga bibelliknande bilderboken nedanför de två bilder Diane Arbus tog 1969 av Warhol-skådespelaren Viva på uppdrag av veckomagasinet New York.

Så nu kan man se och jämföra Arbus porträtt av Viva liggandes naken i sin smutsiga och nedgångna lägenhet med en annan bild av Viva från Warhols konstnärsateljé The Factory

Retrospektivet över Diane Arbus pågår på Moderna Museet Malmö till den förste augusti.

Lars Lönroth, SR Kulturnytt
lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista