Påverkas av presstödet.
Kulturpolitik

Sänkt presstöd för storstadstidningar

Regeringen har färdigställt sin proposition om presstödet och kommer inom kort att lämna det till EU-kommissionen. En ändring är att det maximala stödet sänks från 60 miljoner till 45 miljoner kronor per år.

"Det känns bra att vi nu kan lägga ett slutligt förslag, som vi bedömer kommer att accepteras av Kommissionen. Därmed kan vi bevara det svenska presstödet och äntligen lägga denna fråga bakom oss. Det är en stor framgång i förhållande till läget 2006, då hela presstödet ifrågasattes", säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Framförallt är det storstadstidningarna som drabbas av ändringarna. Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet påverkas när det maximala stödet sänks från cirka 60 miljoner till 45 miljoner kronor per år. Mindre och medelstora tidningar berörs inte.

Stödet till storstadstidningarna är villkorat av de extrakostnader tidningarna har för att verka på en storstadsmarknad. Tidningarna ska varje år redovisa hur presstödet används.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".