Den lilla sjöjungfrun byter hem. Foto: Christian Alsing.
kulturutbyte

Den lilla havsfrun ger sig ut på jungfruresa

Igår var det dags för Danmarks mest berömda turistattraktion att resa till andra sidan jorden. Det handlar om skulpturen Den lilla sjöjungfrun som ska till Kina i åtta månader och världsutställningen i Shanghai. I Danmark har sjöjunfruns resa kritiserats hårt från många håll. Men igår lyftes Edvard Eriksens bronsskulptur loss under en ceremoni. Och Kulturnytt tittade på.

Inför ett pressuppbåd modell större så lyftes hon, inklusive stenen hon sitter på, upp av en kran och över till en väntande lastbil. Allt gick planenligt och nu kommer hon inte tillbaka förrän i november.
   Men utlåningen har varit omstridd. Redan för ett år sedan visade en undersökning att 52 procent av Köpenhamnarna var emot att hon skickas till Kina. Nyligen framträdde också konstnären Edvard Eriksens efterlevande och kritiserade projektet - London hade ju inte skickat Big Ben eller Paris Eiffeltornet, menade de.

Och även i det danska konstlivet finns kritiker - som till exempel skulptören Bjørn Nørgaard. Men inte för att han värnar om havfruen som kulturskatt, det är nationalromantisk figur som inte direkt pekar framåt, menar han.
   Vissa verk bör inte tas ur sitt sammanhang, säger Bjørn Nørgaard, då blir det en kränkning av verket menar han. Men det var det ingen som bekymrade sig om i går nrä man firade avskedet med barnsång på kinesiska och danska och långa tal av politiker. Och kritikerna ändrar heller inte överborgmästare Frank Jensens uppfattning.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".