Sofi Oksanen är förhandstippad som vinnare. Foto: Toni Härkönen.
litteratur

Får Sofi Oksanen Nordiska Rådets Litteraturpris?

Idag tillkännages det vem som vinner Nordiska Rådets litteraturpris 2010. Klockan 10.45 svensk tid kommer beskedet och här på vår hemsida informerar vi vem det blev. I Kulturnytt klockan 13.05 berättar vi mer med hjälp av våra redaktionsmedlemmar. Men inför detta ringde Kulturnytt upp fyra nordiska litteraturkritiker och bad om om deras förhandstips på vem som kammar hem priset.

- Jag tror att jag drar hemåt i år. Min absoluta favorit i den här skörden är Sofi Oksanens roman Utrensning, säger Marit Lindqvist, litteraturredaktör för finska YLE.

Men det är inte bara nationalism som får Marit Lindqvist att tippa Sofi Oksanen som vinnare. För litteraturredaktörer runtom i Norden är överens - det är Oksanens bok Utrensning som kammar hem Nordiska Rådets prestigefyllda litteraturpris i år.

- Boken är ny och modern. Oksanen har hittat en intressant ton mellan berättelse och skådespel som är mycket intressant. Hon går utanför Finland och ut i Europa, säger den isländska litteraturredaktören Jorunn Sigurdadottir.

Och hon får visserligen medhåll från sin kollega Kåre Poulsen på Danmarks Radio (DR) - men han har egentligen en annan favorit.

- Här i Danmark tror vi nog mest på norrmannen Knausgård, säger Kåre Poulsen, litteraturredaktör på DR.

Just norrmannen Karl Ove Knausgård är en av de flera litterära tungviktare som gör upp om priset på 350 000 danska kronor i år. Bland de nominerade böckerna märks dessutom svenske Steve Sem-Sandbergs Augustprisvinnande bok De fattiga i Lodz och finska Monika Fagerholms roman Glitterscenen. Och det ser ut att bli just romanens år även i år. Av elva nominerade böcker är bara två stycken diktsamlingar - resten är romaner. Marta Norheim från Norges Radio NRK ser inte någon av lyrikböckerna som potentiella vinnare.

- Jag har svårt att se hur någon av de två diktsamlingarna ska kunna nå upp och vinna. Vi lever ju i romanens tidsålder så det är svårt att låta romaner och diktsamlingar konkurrera mot varandra, det blir inte riktigt rättvist, säger Marta Norheim.

Finska Marit Lindqvist märker en trend med att många av de böcker som hittills prisats i år har haft lite tyngre ämnen.

- Det handlar om våld, det handlar om smärta, sorg och saknad, förtryck och andra smärtpunkter i den europeiska historien.

Malin Sandberg, SR Kulturnytt
malin.sandberg@sr.se


Share

Nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2010

Från Danmark:
Peter Laugesen, "Fotorama"
Ida Jessen, "Børnene"

Från Finland:
Sofi Oksanen, "Utrensning"
Monika Fagerholm, "Glitterscenen"

Från Island:
Einar Kárason, "Ofsi"
Steinar Bragi, "Konur"

Från Norge:
Karl Ove Knausgård, "Min kamp 1"
Tomas Espedal, "Imot kunsten"

Från Sverige:
Steve Sem-Sandberg, "De fattiga i Łódź"
Ann Jäderlund, "Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar"

Från Färöarna:
Gunnar Hoydal, "Í havsins hjarta"

Inga verk från Grönland eller det samiska språkområdet är nominerade i år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".