Politik i bokhandeln

Mikael Timm undrar om det verkligen är i primärvalen den amerikanska  politiken formas, detta efter att ha besökt en bokhandel i new york där USA:s mest uppburne dramatiker just nu Tony Kushner mötte publiken.

Det låter som ett politiskt möte i det svenska 70-talet. Argavänstermänniskor buar åt presidenten. Men möteslokalen är en stor bokhandel mitt på Manhattan. Vår gäst är, säger arrangören, New York:s mest upptagne man. Han är också USA:s just nu mest framgångsrike dramatiker. Mannen som Hollywood älskar, mannen Broadway vill ha. Han är, hur otrendigt som helst med europeiska mått, en synnerligenpolitisk författare:


- Jag är jude, homosexuell och socialist säger han när han skapresentera sig själv.


Det är bingo i minoriteter, men Tony Kushner är definitivt intemarginaliserad. Alla bjuder in honom: östkustens fashionabla flickskolor, ledarskribenter och Hollywoods agenter. Han läser sina texter alldeles för fort, han kan inte betona, han är ivrig och inte det minsta cool. Men flera hundra människor trängs, andra står i kylan på trottoaren och försöker höra genom den öppna dörren. Och Kushner talar politik, bara politik. 


Kushner menar att amerikaner längtar efter politik. Och han jämför faktiskt Bush med Hitler utan att någon tar anstöt. Jämförelsen sker när han talar om en saga med grymma kopplingar till nazitiden i en bok han gjort tillsammans med konstnären Maurice Sendak.


De snabba kasten och dubbelexponeringarna är typiska för hans stil. I sin dramatik är han formellt okonventionell, men mycket tydlig som i den märkliga pjäsen om en engelsk överklassdam i Afghanistan - ”Homebody/Kabul”. Hans senaste verk är en musikal eller snarare svängig opera om medborgarrättsrörelsen på 60-talet ”Caroline or Change”. Men han talar inte så mycket om sina verk. Hans mantra är istället: ”Organisera er, bilda opinion, tryck på, var med i föreningar”.


Är han representativ? Nej, men som han själv nämner lär till och med fru Bush gilla hans böcker. Jag gissar att han betyder mer för amerikansk politik än alla primärvalskandidater ihop.


 Mikael Timm