Hip Hip Hora!

Idag (fredag 30/1) är det premiär för långfilmsdebuterande Teresa Fabiks Hip Hip Hora! En film om Sofie och hennes två kompisar, som precis har börjat sjuan och som drömmer om att få vara med i de rätta gängen. Gunnar Bolin har sett Hip Hip Hora!.

Sofie lyckas snabbt med det viktigaste målet, att bli bjuden på den rätta festen, den dit de mest ouppnåeliga söta killarna i nian skall gå.


Det blandas sprit i pappas kök, späs ut med Coca Cola och på festen tvingas Sofie delta i det mest iskalla sexuella möte mellan unga människor som skådats. Därefter dricker hon sig medvetslös och fotograferas med trosorna på huvudet och skrevande ben av de, inte längre alls särskilt söta killarna.


Bilderna går runt i klassrum och korridorer och katastrofen är ett faktum, Sofie blir stämplad som skolans hora. 


Teresa Fabik har gjort en film som vill ge unga tjejer styrka att säga ifrån och som vill visa oss andra vilket helvete det kan vara att växa upp i dag, men filmens karaktärer är tyvärr bara markörer för karaktärsdrag. Här finns den goda, den blyga, den tjocka, den dryga och den dumma. Alla vuxna är svikare. När Sofie får en hand uppkörd i skrevet av sin främsta plågoande  och svarar med en örfil  så kallas hon till läraren som försöker få henne att förstå. 


Sofie blir naturligtvis rasande och vore Hip Hip Hora gjord som instruktionsfilm av skolans antimobbingteam, så skulle man här stanna projektorn och diskutera hur vi behandlar tjejer, vem är brottsoffer och vem är förövare?  Då vore det väl OK. Men nu är det här istället en långfilm där budskapet  skrivs ut med fet penna över hela duken i scen efter scen, nä, ungdomar behöver inte heller en sån förenkling.


Det visade till exempel Lukas Moodysson i Fucking Åmål,  en film där någon avsikt aldrig skymde sikten.


Gunnar Bolin


gunnar.bolin@sr.se