Brudarna vill bli Årets pressfotograf

Den som blir Årets pressfotograf i fototävlingen Årets Bild, pressfotografernas egen tävling, vinner förutom pengar prestige och uppmärksamhet. Men bara en kvinna (Ragnhild Haarstad på Svenska Dagbladet) har hittills blivit Årets pressfotograf, och det var 23 år sen, 1971. Även i dom andra klasserna har det varit tunnsått med kvinnor även om det kvinnliga deltagandet ökat med åren. Förra året var det bara en kvinna som fick pris, och efter det var det några kvinnliga pressfotografer som kände att nåt måste göras. Beatrice Lundborg var en av dem.

- Vi bildade ett nätverk för kvinnliga fotografer i Sverige, och vi fick en enorm respons. Det var jättemånga som ville vara med. Den största anledningen var egentligen att kunna sporra varandra inför nästa Årets Bild-tävling, som var det här året då, berättar Beatrice Lundborg.

Av 262 tävlande i Årets Bild 2004 är 51 stycken kvinnor. Sju av dom fyrtio fotografer som gör upp om titeln Årets pressfotograf är kvinnor. Det är rekord. Nätverket, eller Brudarna som de kallar sig, behövs tydligen. Men varför egentligen?

- Fotografvärlden har varit otroligt mansdominerad under många år, och det börjar bli bättre, men vi känner att vi kan få diskutera saker som man kanske inte diskuterar med sina manliga kollegor, fortsätter Beatrice Lundborg. Det kan vara bland annat att man har blivit behandlad på ett speciellt sätt, eller att man känner att man blir inte utsänd på olika jobb. Vi har diskuterat bland annat varför det är så få kvinnor som blir skickade till krigsdrabbade länder.

- Det är ju fler kvinnor som är anmälda till Årets Bild i år. Är det Brudarnas förtjänst?

- Jag tror det var väldigt många som inte skickade in förra året som skickade in i år, och det gav ju lite resultat i alla fall, säger Beatrice Lundborg.

Vilka som vinner Årets Bild 2004 får vi veta den sjätte mars.

Stina Haraldsson

stina.haraldsson@sr.se