Våras det för Hitler?

Den amerikanske komikern och filmaren Mel Brooks planerar att sätta upp musikalen ”Det våras för Hitler” i Tyskland. Musikalen, som bygger på filmen från 1968 med samma namn, är en stor succe på Broadway och i höst sätts den även upp i London.

Frågan är om den har en publik i Tyskland?

BERLIN. Finns en publik i Tyskland som är beredd att punga ut fyra fem hundra kronor för att höra det här, och se Hitler som transvestit och en tysk manusförfattare som gråter när hans hyllningsepos till naziregimen görs om till en fars.

Inte en helt enkel fråga - 25 tyskar har bjudits in till Broadway för att reagera - tycker dom det är kul, sätter vi upp den, säger Mel Brooks.

Att skratta år Hitler och andra höga nazister det har man gjort många gånger i Tyskland. Från Chaplins Diktatorn, Bill Wilders Ett två tre som ofta visas på TV här - till diverse satiriska teaterföreställningar.

Men att även se det komiska i en nidbild av tysken som en inbiten nazist som aldrig accepterat att kriget är över - och förlorat - är kanske mer svårsmält.

Jag frågade några kritiker i Berlin: har föreställningen någon framtid i Tyskland? Saret blev nja, möjligtvis kanske, MEN: vill en 80-åring skratta åt sig själv, en 60-åring åt sin far, en 30-åring tillhör inte riktigt målgruppen och sedan finns alla som kan ta anstöt och dessutom är musikalpubliken konservativ - och minskande i antal. 

Musikalscenen i Berlin, till exempel, har aldrig lyckats etablera sig på allvar. Privata experiment och uppsättningar som  Marelene Dietrich eller Shakespear rock n’roll slutade med konkurs. Och det som spelas just nu här är väl prövade standardiserade succeuppsättningar från London och New York - Les Miserabels och tills förra veckan Cats - som lades ned tidigare än planerat.

Om det våras för Hitler i Berlin eller någon annanstan i Tyskland - svar tveksamt.

Kristian Åström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista