Hotet

”Jägarna” och ”Tomten är far till alla barnen” och massor av Beck-filmer. Regissören Kjell Sundvall är inte den som ligger på latsidan. Och oavsett om han gör action eller komedi når han alltsom oftast stor framgång hos publiken. Så efter förra årets guldbaggebelönade kommedisuccé ”Grabben i graven bredvid” är det nu dags för action i militärmiljö. ”Hotet” har svensk premiär idag och Måns Hirschfeldt har sett den.

Ja, helt kort då: Norrland, flygbas, JAS-plan och en datatekniker spelad av Shanti Roney som hotas till livet om han inte saboterar en uppvisning som ska sälja JAS utomlands. Hans fru som görs av Maria Bonnevie är med på förräderiet eftersom hotet också riktas mot familjen. Men på post mellan fosterlandet och fördärvet står Stefan Sauk, hemlig agent huggen i svensk gråsten.

”Hotet” som är en med svenska mått dyr film, men som Kjell Sundvall påpekar i en intervju i Göteborgsposten är budgeten inte större som kaffekassen i en Hollywoodproduktion, och säger att: -Vi måste vara ganska duktiga för att det inte ska bli töntigt. För det är ju inte bra.

Och nä, det ju inte bra om det blir töntigt men när det nu blev så fenomenalt töntigt för bara 30 ynka svenska filmmiljoner - hur katastrofalt urtöntigt hade det inte blivit med 300-hollywoodmiljoner att spendera på skoterolyckor och Jasplan i motljus.

Sauk, Roney och Bonnevie spelar som om dom stuckit fingrarna i vägguttaget och desperat försöker dölja att dom är egentligen halvsidesförlamade. Dom har lämnats i sticket av Sundvall med ett manus som är nästan unik tondövt.

Var det ingen som stopp, nej, vänta det här går inte. Det här inte människor. Nä.

Och en film är inte bara pengar - nåt som nån på Svenska Filminstitutet borde tänkt på innan dom skrev ut förhandschecken på knappt 6 miljoner. Film är också idé, regi, tanke, text, tal, skådespeleri, logik, foto och hel del annat som lyser med sin absoluta frånvaro i Hotet - och ingen publikframgång i världen kan uppväga den kulturpolitiska bankrutt, som den där förhandspengen symboliserar. Men vi får väl hoppas är att kulturdepartementet interndebiterar försvarsminister Björklund för JAS-reklamen och kaffepengarna.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista