utrikes

Elfride Jelinek har tröttnat på hatet

Elfride Jelinek, den österrikiska nobelpristagaren i litteratur, vill inte längre skriva för österrikisk publik eller österrikiska teaterscener. "Jag står inte ut med hatet längre ", säger hon till tidningen News.

Jelinek svarar på några intervjufrågor i samband med en ny teatertext. Den dramatiseras i München, hennes andra hemstad vid sidan av Wien. Österrike tänker hon nu alltså undvika. Det är inte teatrarnas fel, säger hon i intervjun utan att "Hat slår emot mig så fort mitt namn nämns", som hon säger. Och hon tillägger att hon visst också blir hyllad i hemlandet "men dom andra hörs mest.
  – Den som inte klarar hettan ska inte gå in i köket. Så då gör jag inte det, säger Elfride Jelinek till tidningen News.

Det stycke av henne som nu blir teater i München heter Winterreise, och är delvis är text om hennes pappa. Ett kapitel har hon ägnat åt en aktuell bankskandal, och där går den avlidne högerpopulistiske politikern Jörg Haider igen.

När Elfride Jelinek fick nobelpriset 2004, så var Haiders kommentar: "En kommunistisk författare får inga blommor av mig." Nu efter sin död misstänks ha varit drivande när delstatsbanken i Kärnten såldes till Bayerns delstatsbank, och där det visade sig först efteråt att den sålda banken var i dåligt skick. Bayern förlorade 37 miljarder kronor på affären och den utreds nu av åklagare i Österrike,  Tyskland, Liechtenstein och Kroatien.

Uruppförandet av Winterreise blir i februari nästa år.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista