Reportage | Arkitektur

Tortyrrum när barn får rita hus

Årets mest högljudda vernissage var det garanterat i lördags när Färgfabriken i Liljeholmen öppnade sin utställning "Building Blocks", där barn i åldrarna 5-16 fått fungera som beställare av nio byggnader, ritade av svenska och internationella arkitektkontor och förverkligade på konsthallens golv, som invaderades av en stor mängd brukare ur vår yngsta generation. Bland beställarna fanns Hanna och Filip, nio respektive sju år:

– Vi ville ha diskorum, bowlingbana, fotbollsplan, mysrum och en uggla, säger Hanna Styffe Stenbäck.

Vad var det här tortyrrummet ni pratade om?

– Tortyrkammaren, det blev inte så. Annars skulle det ha varit massor av toaletter, och alla hade stopp. Och man var jättenödig, säger Filip Lind.

Det var det som var tortyren?

– Ja, man fick inte gå på toa.

Ja, även om Filip Lind, 7 år, fick ge sig i fråga om tortyrkammaren så är han och beställarkollegan Hanna Styffe Stenbäck, 9 år, nöjda med responsen hos både vuxna och barn. Och nog känner alla som någon gång suttit som barn och ritat sitt eget lilla drömkrypin igen sig i några av de här nio förverkligade husprojekten.

Och i Hanna och Filips fall innebar deras beställning verkligen ett aktivitetshus för Helena Wessberg och hennes kollegor på Kod Arkitekter:

– Det vi har jobbat med är ett system av ramper, looper, som korsar varandra på olika sätt. Så att man får syn på varandra i olika ögonblick eller springer bredvid varandra i varsitt system.

Är storleken barnanpassad? Jag ser en och annan vuxen som klämmer in sig också.

– Det här var ett hus som Hanna och Filip önskade sig skulle vara roligt för alla, 0-100. Då kände vi att även om man är ett jättelitet barn skulle man kunna delta, och då kanske en vuxen vill följa med. Vi har inte gjort den förbjudna världen, som inte är för vuxna. Så fungerar inte vårt hus, och det var deras önskemål också. Alla ska kunna vara i huset och ha roligt, säger Helena Wessberg, en av de arkitekter som fått tänja sina gränser på utställningen "Building Blocks" på Färgfabriken i Stockholm, där de nio byggnaderna förhoppningsvis står kvar till den 12 september.

Karsten Thurfjell, SR Kulturnytt
karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista