Nyhet | Konst

Konstnärer borrade hål i skärgårdsö - åtalas

I dag hålls domstolsförhandlingar i åtalet mot konstnärsduon Simka, Karin Lind och Simon Häggblom. De står åtalade för brott mot områdesskydd efter att ha satt upp Installationen Blick i naturreservatet Öja-Landsort år 2008, då de borrade ett hundratal hål i berghällarna.

– De har borrat hundra hål i klipporna och de försvinner ju aldrig, de kommer alltid att vara kvar. Och det finns en risk att de så småningom spricker sönder när det rinner ner vatten som smälter och fryser, säger Mats Nordin på Länsstyrelsen.

Det var 26 små gula hus som Simka borrade fast med centimetertjocka rör i berghällen på Öja. När Mats Nordin på Länsstyrelsen uppmärksammades på hålen efter dem, gjorde han en polisanmälan. Men för Karin Lind och Simon Häggblom kom anmälningen som en överraskning.

– Det fanns inte i min sinnevärld att det skulle bli en polisanmälan av det här. För vi gjorde ju bara en utställning under några sommarmånader, säger Karin Lind.

Eftersom de hade blivit inbjudna av organisationen Kulturbryggan till att medverka med ett konstverk, förmodade Karin Lind och Simon Häggblom att det fanns tillstånd att använda platsen för en installation som kunde fästas i marken.

– Vi trodde ju såklart att det finns ett tillstånd när ett utställningsarrangemang har pågått varje sommar sedan 1993. Jag har aldrig trott att jag själv skulle behöva ansöka om tillstånd, säger Karin Lind.

Men kammaråklagare Leif Johansson som åtalar Simka vid Södertörns Tingsrätt menar att Simka inte kan hänvisa till att arrangörerna har hållit i utställningar på platsen tidigare.

– Man kan säga att man är ändå juridiskt ansvarig för det man gör. Man får inte göra åverkan i naturen på sådana här platser som omfattas av strandskydd. Och det är inte fritagande bara för att man har fått det i uppdrag av någon, säger åklagare Leif Johansson.

Statens fastighetsverk som äger naturreservatet på Öja- Landsort har under flera år sponsrat utställningarna med förankrade skulpturer som Kulturbryggan arrangerat, men aldrig tidigare reagerat mot hur marken använts. Arthur Hultling är initiativtagare till Kulturbryggan och förvånad över att installationen från 2008 har lett till åtal.

– Här har vi ett miljöbrott på en ö som är som en schweizerost efter militärens olika härjningar. Det här åtalet gäller några millimeterstora hål som knappt kan spåras i dag, säger Arthur Hultling.  

Igår åkte domstolen med taxibåt ut till Öja för att inspektera platsen.

– Ja vi har varit och tittat på hålen och jämfört dem med andra anläggningar på ön. Området är ett vackert klippbadsområde och här finns ändå rejält märkbara hål som man har fyllt i med epoxylim och det finns armeringsjärn och plats kvar på platsen. Jag får yrka på att båda döms till dagsböter, helt enkelt, säger Leif Johansson.

Men konstnärerna Karin Lind och Simon Häggblom kan inte se att deras installation har skadat platsen.

–  Har man en bild och vet exakt var vi har borrat så kanske man kan se någon sorts märke fortfarande, innan lavorna växer över det. Men det finns inga skadeeffekter, säger Simon Häggblom.

Hedvig Weibull, SR Kulturnytt
hedvig.weibull@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista