Nikita Michalkov i Brända av solen 2.
Recension | film

Revolutionens sol bränner än

Den ryske regissören Nikita Mikhalkov gjorde världssuccé med storfilmen Brända av solen 1994. Den fick flera priser på filmfestivalen i Cannes och en Oscar för bästa utländska film. Inför firandet i Ryssland nästa helg av 65-årsminnet av Sovjetunionens seger i andra världskriget har uppföljaren haft premiär, Brända av solen 2.

Den före detta generalen Kotov vaknar upp ur en mardröm där han tagit Stalin i nacken och tryckt ned diktatorns ansikte i en tårta med ett Stalin-porträtt av chocklad. Men verkligheten är minst lika mardrömslik. Kotov sitter i fångläger och ska skjutas på order av just Stalin. Det är sommaren 1941 och när tyskarna invaderar Sovjetunionen undgår Kotov avrättningen.

Liksom i första filmen spelar Nikita Michalkov själv den fallne generalen och regissörens dotter gör också denna gång Kotovs dotter i filmen. Den briljante Oleg Mensjikov är tillbaka i rollen som säkerhetsagenten på jakt efter Kotov, trots att den rollfiguren tycktes begå självmord i förra filmen. I övrigt är Brända av solen 2 extremt olik den 16 år gamla 1:an. Medan den första filmen var ett sammanhållet tjechovskt familjedrama i ett stort hus på landet, med storpolitiken som ett hotfullt muller vid horisonten, så är uppföljaren en mosaik av teman och berättelser. Den nya filmen hoppar mellan olika tidsplan och växlar stil från scen till scen.

Under denna första vecka på ryska biografer visas Brända av solen 2 i över 100 salonger bara i Moskva men det verkar vara en missbedömning. Till och med på kvällar och i helgen har det som bäst varit halvtomt på visningarna och de ryska filmkritikerna har skrivit ovanligt negativt om detta storslagna patriotiska epos. Komsomolskaja Pravdas kritiker Stas Tyrkin ägnar nästan en helsida åt att såga Michalkovs film och menar att det inte finns en enda scen som han inte sett någon annanstans, i till exempel Borta med vinden, Rädda menige Ryan eller Titanic. Tyrkin tycker att Nikita Michalkovs stora misstag är att försöka berätta historiskt om kriget och inte konstnärligt. Quentin Tarantino hittade på sin egen version av andra världskriget i Inglourious Basterds. Varför kunde inte Michalkov också gjort det, frågar Stas Tyrkin i Komsomolskaja Pravda.

Efter tre timmars irrfärder genom olika tidsplan och berättargrepp infinner sig också känslan att Nikita Michalkov blivit övermannad av sin egen film. Premiärdatumet har skjutits fram gång på gång och när Brända av solen 2 nu är här slutar den abrupt med en rad framåtblickar mot nästa film. Del 3 ska ha rysk biopremiär i oktober och först då får vi veta hur det går för Kotov och Nadja och de andra.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista