Musikalsensation i Skövde

Göteborgsoperan sätter upp Anthony Newley och Leslie Bricusses musikalklassiker ”Stoppa Världen - Jag vill kliva av!” från 1961. I helgen var det premiär på Göteborgsoperans Skövdescen.

Per Feltzin var där.

Och tappade hakan!

Regissören Rikard Bergqvist har tagit 60-tals satiren över en strebers uppgång och fall och skapat en ny Tolvskillingsopera. Brecht och Weill ler i sin himmel - allt är tillbaka: Trashankarna, de offensiva attackerna rakt mot publiken, de drastiska skämten, det sociala patoset - och tempo, tempo, tempo! Plus sex som ständig handelsvara - bland öststatsprostituerade, dominanta amerikanska bystdrottningar, svart städhjälp och invandrade bortgifta flickor. Att Lilleman vill Stoppa världen efter att ha byggt berget är fullt förståeligt.

Lars Hjertner i huvudrollen Lilleman har ett ego med Anders Lundinsk charm, alltid på väg mot en ny erövring. Stoppa världen är byggd kring en rad små scener som tillsammans skapar ett liv från vaggan till graven. En kvinnlig motspelare gör alla centrala roller: Frun och alla älskarinnorna runt jorden. Sara Jangfeldt är en lika övertygande överklassdotter som amerikansk masochist. Sedan gör fyra andra aktörer alla de andra rollerna med blixtrande snabb dans, halsbrytande akrobatik, skön stämsång och vässade repliker. Och allt är så samrepeterat ihop med femmanna orkestern. Timingen är helt perfekt! Orkestern illustrerar och accentuerar det som sker på scenen. Ett cymbalslag, en klang, en virvel. Och sen har Jan Radesjö och kapellmästaren Richard Åström bearbetat musiken och lagt till massor med minimala citat. Här finns Bamses musik, Taubes Pappa kom hem, Singin’ in the rain, lite West Side Story, de syende sjungande mössen i Askungen, Teddybjörnen Fredriksson och minst 50 citat till - alla perfekt in i handlingen och med stor komik! Och sen, igen, har man placerat allt i i dagens Sverige utan att förflyttningen känns påklistrad. Och sen, åter och tillsist, är allt extremt snyggt koreograferat av dansaren Roger Lybeck och mimaren Ulf Evrén!

Ja, som ni hör - jag tycker att Rikard Bergqvists förvandling är en sensation! Tät, politisk, komisk sensualism på högsta nivå!

Per Feltzin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".