Pia Johanssons pjäs

Margaret Edson heter en grundskolelärare i Atlanta, USA, som har skrivit en pjäs. ”Wit - tid att ge sig av” heter den, och handlar om en litteraturprofessor och specialist på den engelske 1500-talspoeten John Donne - för vilken pjästitelns ”wit” betecknade intellektuell rörlighet, snarare än humor. Egenskaper som, båda, sätts på prov när professorn drabbas av cancer. ”Wit - tid att ge sig av” har nu haft premiär på Stockholms Stadsteater, med Pia Johansson i huvudrollen.

”Yvs icke, Död, fast många kallat dig allsmäktig, fruktansvärd – det är ej så” – de två första stroferna i John Donnes Helig sonett nr. 10 spelar en viss roll i litteraturprofessorn Vivian Bearings liv – hon har ägnat sitt akademiska liv åt Donne och nu är hon döende i cancer. Och mot den konkreta kräftan i kroppen, hjälper inte längre Donnes vackra ord som lovar liv efter detta, även om professorn desperat försöker upprätthålla den donnska ”witten” trots provtagningar, cellgifter och smärta.

”Wit” är, trots den store poetens närvaro, en tämligen enkel brukspjäs, som ringar in ett mänskligt predikament och gör en sympatisk framställning av det hela. Det här inte stor dramatik, men den kan ha sig poäng, ungefär som en inkännande intervju. Men varför i hela världen måste vi importera den här typen av dramatik från andra sidan Atlanten?

Behållningen heter kort och gott, Pia Johansson. Och hon börjar som vi är vana att se henne, rapp och fyndig, snabb i repliken och publikkontakt är bara förnamnet. ”Jag tror att det hela kommer att sluta med att jag dör” repliken så där Pia Johanssonsk levererad. Men gradvis träder rollen fram, en lidande och rädd människa som snorgråter och skriker som en makaber bebis med sin nakna skalle. Då är det rena rama Shakespeare, och han passar faktiskt mycket bättre på en scen än predikanten Donne.

Maria Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista