litteratur

Greider vill ut ur samhället och hamnar på trappen

"Det måste finnas en väg ut ur det här samhället" - ja, till titeln på sin nya bok har Göran Greider hämtat inspiration från en Bob Dylan-låt. I boken i fråga tar sig Greider an de dubbla kriser som världen idag har att tampas med, den ekonomiska och klimatet. Vilka lösningar ser en vänstermänniska på de här kriserna?

När vårpropositionen debatterades i riksdagen för två veckor sen, så kunde folkpartiets Carl B. Hamilton inte dölja triumfen i sin röst, när han försökte avtvinga vänsterpartiets Ulla Andersson en bekännelse: "Är du marxist Ulla Andersson?" Hamiltons sjävsäkerhet vittnade om att han inte tvivlade på att han tillhör historiens vinnande lag.  
   Göran Greider, som ju mer än gärna begagnar den marxistiska verktygslådan, läser tabellen annorlunda. Och hösten 2008 känner också han för att jublande triumfera när den ekonomiska krisen slår ut i full blom, och det nyliberala projektet, i hans ögon, når sin kulmen. Fönster slogs upp, och klar luft strömmade in, efter en 30 år lång paus i den systemkritiska aktiviteten.

Men hur är det egentligen med vänsterns aktivitet nu när världen har dubbla kriser att hantera, ekonomin och klimatet? Vi måste nog travestera Carl B. Hamilton: Är du pessimist Göran Greider? Trots att du går förbi löpsedlarna med fjädrande lätta steg?
   Han ställer sig frågan själv och menar att det är en självemotsägelse att vara vänster och pessimist. Men varför, undrar han, klarar inte arbetarrörelsen av att formulera en hållning till den här rådande situationen, nu när det är guldläge? Var är vänsterns självförtroende?

Vilka är hans vägar ut då? Vad står det på skylten i korsningen där kapitalismkritik möter ekologi?Jo, till exempel nolltillväxt i den rika världen och demokratisk planhushållning. Och det får man ge Greider att han är inte rädd för dem som för politik genom att sätta etiketter.
   Men en återgång till en "reparationskultur där maskiner och möbler har längre livslängd", är det verkligen hans lösning för det här samhället?

Var är samtiden? Det som idag binder människor samman och de förutsättningar det ändå ger, är märkligt frånvarande på Greiders förstutrapp, där han sitter sörjer den nedlagda lanthandeln och fladdermusen som tystnat.

Måns Hirschfeldt

Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista