Ensamt för utrikeskorrespondent i det nya EU

Världen beskrivs i allt mer globala termer, men våra möjligheter att få en bild av den världen - den krymper. Ett område som sällan skildras i svensk media ligger alldeles runt hörnet och går med i EU om drygt två månader, det rör sig om länder som Tjeckien, Ungern, Slovenien Slovakien och Polen. I dess närhet finns nu för tiden bara två korrespondenter, Svenska Dagbladets Richard Swartz och Sveriges Radios Kjell-Albin Abrahamsson och det börjar bli ensamt i Wien.

- Vi är ju verkligen inte många. Vi går att räkna på den ena handens fingrar. En gång i tiden så var vi väldigt många och inte minst här i Wien. Kvällstidningar, DN, Svenska Dagbladet, Sveriges Teelevision, alla hade sina korrespondenter här i Wien, säger Kjell-Albin Abrahamsson som är Sveriges Radios Korrespondent i Wien.

- Det är helt borta, den här internationella miljön av journalister som alla arbetade med en och samma sak, den finns inte längre, den finns inte längre, säger Svenska Dagbladets Richard Swartz.

Och det är paradoxalt. Samtidigt som världen krymper, för rent tekniskt går det att rapportera från vilken argentinsk buske eller karpatisk bergstopp som helst, så blir det allt färre journalister som får tillfälle att skildra den världen.

Resurserna tryter. Mellan 2001 och 2002 minskade dagspressens annonsintäkter med 1,6 miljarder kronor. Minskade intäkter betyder något färre korrespondenter, färre resor och tuffare prioriteringar.

I maj får EU 8 nya medlemmar från det vi kallade Östeuropa. TT bevakar de 8 länderna från Moskva- och Berlin-kontoren och korrarna får inte ofta åka till de här länder som de ska skildra, som Ungern, Polen och Tjeckien, det säger Ola Westerberg TT’s utrikeschef.

- Nej, det ska jag väl erkänna att det har väl inte hänt så väldigt många gånger. Det är möjligt att det finns en viss slentrian i vilka länder man koncentrerar sig på även om man förösker undvika det, säger Ola Westerberg.

- Tyvärr reser vi inte så mycket till de här länderna som vi hade velat. Det är klart, där slår vår ekonomi till. Vi skulle säkert vilja resa mycket mer, men vi är där några gånger om året, säger Lars Ryding, utrikeschef på Svenska Dagbladet som precis som konkurrenten Dagens Nyheter fått dra ner något på bevakningen.

- Vi har stängt i Oslo. Vi har stängt vår fasta stringermedarbetare i Tokyo, men där har vi ändå en viss bevakning. Man vill naturligtvis som utrikeschef alltid ha mer resurser och alltid ha mer korrar. Det är ett ökat tryck på att minska kostnaderna och vårt korrenät har drabbats, men kanske inte så mycket som man tror, säger Lars Boström som är utrikeschef på DN.

De flesta svenska medieföretag har framöver ingen korrespondent alls i de nya EU-länderna. SVT är den som dragit ner mest och har idag totalt enbart fyra fasta korrespondenter utomlands och lika många frilansande så kallade stringers.

Och nu lämnar journalisterna den gamla korrespondent-staden Wien. BBC, Los Angeles Times, New York Times och Sveriges Radio stänger till sommaren och öppnar upp i Warszawa.

- Hela den kulturella tyngdpunkten kommer att förskjutas från London och Paris, mot Berlin och Warszawa. Europas geografiska centrum ligger i Litauen, även om vi i våra kalla-krigs hjärnor placerar Litauen långt, långt österut, säger Sveriges Radios korrespondent Kjell-Albin Abrahamsson.

Jesper Lindau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".