Moderna museet. Foto: Jessica Gow/PRB

Gratis för vem?

Från och med den kommande helgen blir det gratis inträde på Moderna museet och Arkitekturmuseet och senare under året också på Östasiatiska museet, som alla ligger på Skeppsholmen i Stockholm. Moderna Museet framstår alltmer som ett av regeringens mer omhuldade institutioner. För Moderna har blivit den stora vinnaren i spelet om fri entrépengarna. Bara två av årets utställningar kostar inträde, och för att klara detta begärde museet 14 miljoner kronor av regeringen, till allt från att hyra in fler vakter till vård av konsten - och man fick nästan alltihop: 13 miljoner. För hela reformen har regeringen lagt undan 91 miljoner men enligt en granskning som Kulturnytt gjort räcker inte dom pengarna. Eva Gesang-Karlström är chef för Statens museer för världskultur:

- Om vi får mindre pengar så kan vi inte genomföra det som vi har tänkt att göra. Om vi bara skulle få för biljettintäktsbortfall och inte för att iordningsställa till exempel för fler toaletter och det mest basala, då kommer vi inte att ha råd att genomföra det fullt ut, säger Eva Gesang-Karlström som är chef för Statens museer för Världskultur.

När det nu är dags för de gratishungriga barnvagnarna att börja rulla mot museerna så visar det sig att det kan bli trångt på toaletterna. För museerna kommer inte att ha råd att anpassa lokalerna efter den ökade publiken.

I de underlag som museerna skickat in till regeringen framkommer det att museerna behöver ungefär 119 miljoner kronor för att klara av fri-entré reformen. Men regeringens budget innehåller bara 91 miljoner kronor, så fler toaletter kan bli ett privilegium för ett fåtal.

- Den kommer bara att lösa tillgängligheten på en punkt, nämligen att man kan komma in och se på basutställningarna. Men däremot kommer man inte att ha råd med att registrera föremålen, att ha en tillgänglighet på webben, att lokalerna ses över, att säkerheten är ordentlig och att hyrorna säkras. På grund av att det här kostar pengar med fri entré så det är på den negativa sidan, säger Solfrid Söderlind som är chef på Nationalmuseum.

Det är de statliga museerna som får fri entré, men inte Cosmonova-biografen och Vasamuseet och det kan få besökssiffrorna att gå ner runt Vasaskeppet.

- Om vi nu hamnar i en situation där våra konkurentmuseer är gratis medan vi tar 70 kronor i inträde per besökare. Det skulle vara konstigt om inte ett stort antal människor valde att gå på det andra museet istället, så enkelt är det, säger Keith Wijkander som är chef för Statens Maritima Museer.

Och de människorna kommer från Stockholm. För fri-entré reformen är en storstadssatsning. Av 18 museer som erbjudits att vara med ligger 15 i Stockholm och av 91 miljoner kronor hamnar det mesta i huvudstaden.

Och det spär på en gammal ordning. Enligt Kulturnytts granskning av de knappt 1, 3 miljarder kronor som regeringen totalt lägger på museer och utställningar går 73 procent av pengarna till, just det, till Stockholm.

- Jag tycker ju att de statliga institutionerna i främst Stockholm och Göteborg får för stor andel av den här kakan. För att alla ska få lika stor möjlighet till konsumtion av kulturutbudet så bör man kanske ha en annan fördelning så att varje invånare får en lite större andel, säger Göte Murén som är socialdemokratisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersund.

Jesper Lindau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".