Dalhalla operafestival har fått ny konstnärlig ledare

Efter sommarens bråk har nu operafestivalen i Dalhalla fått en ny konstnärlig ledare. Det blev Stefan Sköld som just nu är kulturchef i Lund och som tidigare har varit vd och teaterchef för Malmö opera och musikteater. Han efterträder Dalhallas grundare Margareta Dellefors som i somras fick sparken som konstnärlig ledare efter motsättningar om vad som ska visas på Dalhallas scen.

I stort finns det egentligen inget att anmärka. Stefan Sköld är en utmärkt strateg och har stora kunskaper om och erfarenheter av byråkratiska klurigheter. En chef, helt enkelt.

Men det här jobbet på Dalhalla är ett strikt operachefsjobb och just opera är det som Sköld har minst rutin av. Innan han kom till Malmö var det symfoniorkestrar och körer han ledde. Därför skapade han ett konstnärligt råd med operaregissörer för att bredda kunskapen i Malmö. Men nu ska han alltså vara ensam om att styra vilka operagrupper som ska få komma på gästspel i Dalhalla.

Sen kan man ju undra när nästa kvinnliga konstnärliga chef på en operapost kommer. Margareta Dellefors var ju en av de första. Ska det vara så svårt att hitta en till?

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista