Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tysk författare anklagas för nazistsympatier

Enstufe - ungefär slutstation. ja så heter den i Tyskland omtalade författaren Thor Kunkels senaste bok. Och romanen har också blivit Kunkels slutstation på förlaget han samarbetat med. Anledningen är att Kunkel som anses hysa högerextrema sympatier, har skildrat nazisterna som nöjeslystna och närmast naivt oskyldiga. Men trots kritiken har ett nytt förlag tagit över och boken kommer nu ändå ut.

Handlingen är rafflande, en enhet inom SS spelar in porrfilmer som används som en handelsvara och som byts mot järnmalm och olja under andra världskriget. Berättelsen kryddas med nazisters sexuella fantasier och ockultism. Thor Kunkel är en av Tysklands med omtalade, unga författare och fram till för några veckor sedan tog branschen för givet att romanen Enstufe skulle bli en succé. Speciellt efter att förlaget redan i höstas började marknadsföra den som ett resultat av fyra års noggrann efterforskning.

Porrfilmerna är kända sen tidigare, men förlaget lovade mer. Författaren hade fått fram hittills okända fakta om nazisternas porrindustri. Men några veckor innan boken skulle ges ut drog sig det ansedda förlaget Rowohlt ur. Vi kunde inte enas i några estetiska och innehållsmässiga frågor, heter det i en kort kommentar.

Tyska kultursidor spekulerade i vad som egentligen låg bakom. Kunkel misstänktes för att ha förringat förintelsen och beskrivit nazisterna alltför positivt och förlaget fick kalla fötter. Men så fick dagstidningen Frankfurter Allgemeine tag i manuset och tog död på ryktena. Boken borde ges ut, den var riktigt bra, skrev skribenten. Så långt ingen skada. Kunkel hade fått nya erbjudanden från andra förlag.

Men så publicerade der Spiegel en del av den korrespondens som föregått förlagets plötsliga avhopp. E-breven är skrivna av Kunkels lektör och är skickade till förlagschefen som är tydlig: Det här är revisionistisk smörja. Syftet är att framställa nazisterna som naivt oskyldiga och porrhistorien används som en kittlande teaser, för att sen sprida åsikten att tyskarna är krigets främsta offer. Slutsatserna drog hon efter långa samtal med författaren, vars egna idéer hon beskriver som djupt problematiska.

Kunkel försvarade sig i ett öppet brev och anklagade direkt Spiegel för ett karaktärsmord. Nåväl i april kommer boken, men då på ett annat förlag.

Kristian Åström

kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".