Ett urval av William Staffords dikter samlade i ny bok

Den amerikanske poeten William Stafford föddes 1914 i staten Oregon, men har också hämtat inspiration ur den amerikanska mellanvästern. Fram till sin död -93 gav han ut en mängd diktsamlingar: West of the City kom först, 1960. Andra exempel är Traveling thorugh the Dark, Someday, maybe och Smoke’s Way. Lars Nordström har översatt och gjort ett urval av Staffords dikter och samlat de under titeln Rapport från en avlägsen plats

”En författare är först och främst inte någon som har något att säga, utan en som har hittat en process som leder fram till nya upptäckter som han inte skulle ha gjort om han inte hade börjat uttrycka dem.”

För att komma från en poet som har så mycket att säga som William Stafford, om kriget, om segregationen, av indianer och av svarta, förstörelsen av naturen, så är det ett betryggande konstnärligt credo. Ändå är det inte alltid som den självklarheten - att det är lätt, det ska vara lätt att skriva, som Stafford säger - att den leder till riktigt lyckade resultat. När dikternas iakttagelser, och Stafford är framförallt en iakttagande poet, alltför snabbt förvandlas till slutsatser och visdomsord, hamnar den tänkta kärnan liksom utanför upplevelsen, som behöver sin kärna för att ta gestalt.

Det är när Stafford helt vågar vila i sin uppmärksamhet, utåt och inåt mot tillvaron och inåt mot sig själv, som han lyckas med att fylla den uppgift som hans föräldrar gav honom: ”Ditt jobb är att ta reda på vad världen försöker bli”

Det är när iakttagelserna tillåts iaktta varandra, överflygla varandra, förblända varandra - och ändå förbli, som Staffords dikter uppnår den självklarhet som han eftersträvar:

Brunt, skört gräs som dröjer sig kvar

spärrar ingången. jag reder ut dess

sommarlånga omfamning. Där inne - sot från

en kall eld, benstoft, ett horn

för någon ceremoni: jag känner historiens

svalka på mina händer.

Utanför står jag i en kanjon som är så

stilla att dess vattenspegel nästan minns

sina gamla bilder. Och sen andas jag,

Göran Sommardal

goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".