Tredje mannen går igen

I Köpenhamn pågår just nu en utställning om en gammal klassisk film från 1949.

Vissa filmer blir man aldrig kvitt. Den tredje mannen är en sådan film.

Den har förföljt mig i åratal.

Redan i skolan envisades vår auktoritäre svensklärare med att ständigt citera Harry Limes ord om att den schweiziska emokratins enda bidrag till kulturen var gökuret.

Den här gången förleds jag att åka till Cinemateket i Köpenhamn där alibit för att nu visa filmen är att Graham Greene, som skrev manuset, skulle fyllt 100 i år. Dessutom har man lånat in en utställning från Österrike där filmens tillkomst och historia noga kommenteras i ord och bild.

Där får jag t. ex. veta att den nyss nämnda scenen med Harry Lime nedanför det stora pariserhjulet inte spelades in i Wien utan i Shepperton-ateljéerna i London. Där fick också österrikaren Siegfried Breuer, som spelar den slemme rumänen Popescu, en ordentlig örfil av en i England bosatt österrikisk skådespelerska som anklagade Breuer för att vara nazist.

Sånt får man veta om man besöker Köpenhamn och utställningen om Den tredje mannen, denna bitterljuva film från efterkrigstidens Europa.

En glad dansk jag möter i foajén påstår att han sett den 500 gånger.    

Där ligger jag i lä.

Lars Lönroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".