Modernas mögel dubbelt så dyrt

Nästan dubbelt så stor som beräknad blev slutnotan för mögelsaneringen av Moderna museet, som Statens fastighetsverk presenterade igår.

Att kostnaden steg från beräknade 170 till 334 miljoner förklarar man bland annat med hyresbortfall och ytterligare brister, bland annat i ventilationssystemet, som upptäcktes under arbetets gång. Dessutom har man passat på att underhålla och förbättra ett och annat i Rafael Moneos hus på Skeppsholmen, som invigdes 1998 och kostade 433 miljoner att bygga.

Moderna museets chef, Lars Nittve, säger i Dagens Nyheter att det rör sig om relativt små summor, och jämför med sin tidigare arbetsplats - Tate Modern i London - som kostade två miljarder att bygga (ett något större museum, kunde man invända).

Anvarsfrågan utreds nu, och i början av mars ska det vara klart vem som ska betala vad. Det mesta lär dock Fastighetsverket själv få stå för.

Men verkets chefsekonom, Ingegerd Öhrström, säger till Kulturnytt att det inte ska drabba Fastighetsverkets övriga hyresgäster, exempelvis Operan och Dramaten, genom höjda hyror.

Mårten Arndtzén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista