Nyhet | Arkitektur

Tham och Videgård vann slaget om Bergmancenter

Arkitektbyrån Tham och Videgårds bidrag "Kamera" blev det vinnande förslaget till Bergmancenter på Fårö. Vinnaren presenterades av ordföranden i Stiftelsen Bergmancenter, Ingvar Carlsson, på torsdagen.

"Det är en spännande gestaltning med tydlig koppling till bergmanska filmvärldar och med en poetisk enkelhet i uttrycket som står sig fint i landskapet. Enligt juryn har Tham & Videgård lyckats väl i sin målsättning att skapa en robust och långsiktigt hållbar struktur för Bergmancenter att utvecklas i över tid, och i takt med att verksamheten kommer att utökas", skriver man i ett pressmeddelande.

Bergmancentrets verksamhetsledare Jannike Åhlund säger att bidraget är "estetiskt djärvt med ett eget uttryck, som också associativt ansluter till de gamla ladorna på ön".

Fyra svenska arkitektkontor bjöds i januari in att lämna förslag på ombyggnaden av Fårö skola. Skolan har donerats av Gotlands kommun och ska bland annat inrymma en permanent basutställning, tematiska utställningar, en biograf, kafé, bibliotek och Bergmanveckans kontor.