Pakistan fördömer Facebook-Mohammed

Pakistan fördömde på torsdagen kraftigt en tävling på internetforumet Facebook om bästa teckningen av Muhammed.

Både Facebook och Youtube har stängts i Pakistan sedan en tävling utlysts om att rita Muhammed.

-Vi fördömer kraftigt publiceringen av karikatyrer på Facebook. Den har sårat muslimers känslor i hela världen, sade en talesman för Pakistans utrikesdepartement på en presskonferens i Islamabad.

-Sådana handlingar hjälper inte till att skapa harmoni mellan världens religioner. Vi har motsatt oss sådant i det förflutna och kommer att fortsätta göra det.

Idén att ordna en teckningstävling lades ut på en Facebook-sida i protest mot att skaparna av den amerikanska tecknade tv-serien South Park hotats.

I onsdags brände demonstranter i Pakistan norska flaggor i protest mot Muhammed-tävlingen, rapporterar norska Dagbladet. Det berodde enligt tidningen på ett missförstånd - demonstranterna trodde att flaggorna var danska. Danmark hamnade i skottgluggen för nitiska muslimer efter publiceringen av Muhammed-karikatyrer i Jyllands-Posten.

En domstol i Lahore uppmanade myndigheterna att stoppa "Rita Muhammed"-tävlingen, utlyst till den 20 maj, efter klagomål mot idén.

Tävlingen är en protest mot att skaparna av South Park hotats därför att de skapat en figur i björndräkt benämnd Muhammed. Det är framför allt via Youtube som South Park-filmen sprids.

"Vi försöker inte smutskasta den genomsnittliga muslimen. Vi vill bara visa att vi inte är rädda för extremisterna som hotar att skada folk på grund av deras avbildningar av Muhammed", har Facebook-tävlingens arrangörer förklarat.

TT