Foto

Annie Leibovitz och Lennart Nilsson på Fotografiska

I dag öppnar Fotografiska i Stockholm, Sveriges första utställningslokal som enbart visar fotografi. Verksamheten invigs med två av världens mest kända fotografer: Annie Leibovitz och Lennart Nilsson.

Båda var på plats under presskonferensen i går. Och så här sa Annie Leibovitz hur hennes utställning A photographers life kom till:
 – Både min far och Susan Sontag, hade just dött. Jag började gå igenom familjefotografier, bilder som jag helt glömt bort.

I utställningen blandas bilder på familjen, många på livskamraten Susan Sontag under hennes sjukdom, med stora arrangerade kändisporträtt. Människor som Brad Pitt, Bill Clinton och Scarlett Johansson.

Förutom Annie Leibovitz' utställning, visas Lennart Nilssons Ett barn blir till, amerikanen Joe-Peter Witkins Bodies, och australiensiska Vee Speers The Birthday Party.

Fotografiskas ambition är att ha tre utställningar per år, till det har de en egen curator, och ett konstnärligt råd. Fotografiska ska dessutom hysa galleri, bokhandel, bar, anordna kurser i fotografi och skapa egna utställningar som kan gå på export.

Lokalen är på 5500 kvadrat, ett lyxigt och varsamt renoverat tullhus med bästa sjöutsikt.
   Verksamheten är helt privat finansierad, initiativtagare och grundare är bröderna Per och Jan Broman som äger största delen av företaget Fotografiska.

Hur ska man få allt det här att gå runt?

– Ägarna gör det här som en långsiktig investering. Vi hoppas finnas i de här lokalerna i åtminstone hundra år, att vi står för ett bra innehåll så det kommer mycket folk är ju jätteviktigt för oss, säger Charlotte Wiking, vice vd.

Det lär ju inte vara folktomt under Fotografiskas första stjärnutställning iallafall.

När Annie Leibovitz får frågan vad hon tycker och vet om svensk fotografi tvekar hon först. Men sen kommer hon på att hon ju faktiskt sitter i samma soffa som... Lennart Nilsson.
 – Lennarts fotografier kände jag till innan jag ens visste hans namn. Men att han var så stilig hade jag ingen aning om.

Fotografiska premiärutställningar visas i Stockholm från 21:a maj till 12:e september.