Mimad föreställning om DC 3:an

Först under de senaste tio åren har den svenska regeringen velat prata om vad som hände med den DC 3:a som sköts ner utanför Gotland 1952. Planet hade spionerat på Sovjetunionen på amerikanskt uppdrag, vilket naturligtvis var pinsamt för det neutrala Sverige. I somras hittades vraket, i vår ska det bärgas, och nu sätter Orionteatern i Stockholm upp föreställningen ”DC 3”, om hustrurna till de män som omkom i olyckan. Lars Rudolfsson regisserar föreställningen.

- Den tar parti för kvinnorna och försöker gestalta deras vånda, och försöker också berätta om männen och om deras rädsla och deras öde, berättar han.

Lars Rudolfsson har alltid blandat stora och breda uppsättningar som ”Kristina från Duvemåla” och ”Spelman på taket” med mindre, som förra årets ”Barnkonventionen”. Pjäsen ”DC 3” behandlar ett svårt ämne, rentav ett nationellt trauma, och reaktionerna från de omkomnas anhöriga har varit blandade.

- Allting som handlar om det här river ju upp känslor, på ett sätt som man kan förstå, men vi har också mötts av stöd och entusiasm inför det här. Det är också viktigt att göra något som inte fortsätter att behandla det här med likgiltighet och tystnad, utan att man tar upp det så folk kan få prata om det, säger Lars Rudolfsson.

Men prata, det är just vad man inte gör i föreställningen ”DC 3”. Den tolv personer starka ensemblen, mimgruppen Projektor förstärkt med fyra dansare, gestaltar i tysthet kvinnornas resa mellan hopp och förtvivlan. Men just ordlösheten är en styrka i sig, tycker Lars Rudolfsson.

- Utan ord kan man berätta mer än vad man tror. Den här föreställningen innehåller all typ av rörelse man kan tänka sig, dans, brottning, akrobatik, mim. Kroppen är ju en bärare av det vi är med om, allt som vi upplever av glädje och plågor och svårigheter.

Andreas Hedberg

andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".