Israelisk ambassadör stoppar tavla

De israeliska ambassadörer som har en kritisk inställning till konst, de verkar bli fler och fler. Stockholms-ambassadören Zvi Mazel, han rev som bekant en installation på Historiska museet i Stockholm i mitten på januari. Nu har även den israeliske Oslo-ambassadören gripit in, och det handlar om en tavla på Galleri A Minor i Oslo.

Målningen av den amerikanske konstnären Chris Reddy innehåller en liten röd text där bokstaven S i orden USA och Israel bytts ut mot hakkors.

Ambassadör Liora Hertzl begärde att verket plockades bort och skrev ”Att knyta Israel och USA till nazismen är oacceptabelt”.

Galleri A Minor i Oslo har tagit bort tavlan, men säger till Norsk Telegrambyrå att utställningen som heter ”Anti-semite in the name of God” är avsedd som en kritik MOT antisemitism som uppstår i religionens namn, såväl bland kristna som muslimer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista