Stockholm utanför tullarna

Det talas ofta om Stockholm innerstad, men två tredjedelar av alla stockholmare bor ”utanför tullarna”. Ändå har det skrivits ganska lite om ytterstadens historia. Stockholms stadsmuseum har tagit initiativet till en bok som koncentrerat berättar om alla stadsdelarna utanför tullarna. Katarina Wikars har läst.

En kruttorr flera kilo tung bok om de 97 stadsdelarna utanför Stockholms tullar. Kan det vara nåt? Absolut. Jag, som sen barndomen hellre varit bland kartorna än i terrängen och i sömnen kan rabbla hela linje 19, kastar mig över det här verket för att se var det ena slutar och det andra tar vid.

Det här är ett gediget arbete, skribenter och fotografer betar av stadsdel efter stadsdel. Mycket sakligt, inga såna där förklenande omdömen som är så vanligt förekommande när det talas om vissa förorter i media. Mellan raderna kan man läsa att här och var drevs standardiseringen nog för långt och det blev lite monotont åtminstone på avstånd och att ändrade stadsplaner frös inne ett och annat medborgarhus. Men det är skönt att slippa en massa åsikter och istället få hårdfakta och ord av typen trafikseparering, skivhus, pulpettak.

Det här är inte bara arkitektur utan även en historia om en stads framväxt, och om de höll pennorna och pengarna. Som la sitt rutmönster över det stora gröna. Om en tid när bolag kunde heta sånt som AB Billiga tomter.

Först fanns där en mosse, sen ett stort gods och sen köpte stan loss marken för att även de som inte hade så mycket pengar skulle kunna bygga sig ett eget hus eller få en lägenhet där alla barnen fick plats.

När Bredäng byggdes på sextiotalet skulle ingen ha längre än 17 meter till bilen. Det är såna siffror som fastnar. Ut med boken i väskan. Se de cylinderformade personalbostäderna från 1952 utanför Beckomberga sjukhus. 1500 prefabricerade hus i Norra Ängby. För att komma ifråga för en tomt fick man inte tjäna mer än 5000 kronor om året.

Och hur ser det ut idag? Hur många meter är Hammarbyverkets skorsten? Var ligger kvarteret Induktorn? Var finns mittpunkten i Nälsta? Gräv en stund där du står. Vad är egentligen meningen med asymmetriskt placerade fönster? När du lärt dig se detaljerna kan du gå vidare, inte förr.

Katarina Wikars

katarina.wikars@sr.se

”Stockholm utanför tullarna” är utgiven på Stockholmia Förlag. Det finns också en utställning på Stadmuseet med bilder av de i boken medverkande fotograferna Göran Fredriksson och Ingrid Johansson visar upp några av de 97 stadsdelarna i ytterstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista