1 av 11
Foto: Agnes Thor.
2 av 11
Foto: Ida Andersson.
3 av 11
Foto: Nora Bencivenni.
4 av 11
Foto: Simon Berg.
5 av 11
Foto: Thom Bridge.
6 av 11
Foto: Berglind Jóna Hlynsdóttir.
7 av 11
Foto: Stine Ofelia Kildevang.
8 av 11
Foto: Frida Klingberg.
9 av 11
Foto: David Molander.
10 av 11
Foto: Nelli Palomäki.
11 av 11
Foto: Lovisa Ringborg.
reportage | foto

Nordisk fotografi på längden och bredden

Tretton unga fotografer från hela Norden har i hård konkurrens valts ut till Hasselblad Centers sommarutställning: Ny Nordisk fotografi 2010: On display. Utställningen som öppnade i Göteborg i lördags visar upp fotografiets hela bredd, både vad gäller stil, motiv och olika temperament, tycker Mia Gerdin som träffat några av fotograferna.

"Måleriet finns ju med i min bildvärld ganska starkt, jag brukar titta ganska mycket på renässansen och barocken och inspireras av det".

Lovisa Ringborg har gått från måleri till foto, hennes bilder av ljus hud och bortvända ansikten, t ex en sinnlig ryggtavla mot ett dovt mörker, eller en ung kvinna nerböjd över ett dunkelt miniatyrlandskap, uttrycker både stillhet och gåtfullhet. För henne är själva bilden huvudsaken - inte med vilken metod hon når dit:

"Som det ser ut så får jag så stor användning av mina kunskaper från måleriet i fotografiet, så jag kan inte separera det. Men jag ser fotografi bara som ett medium. Jag är inte intresserad av fotografi i sig egentligen, det är ett redskap"

Och Lovisa Ringborg hanterar sitt nya redskap, fotografiet, så bra, att hon blev en av utställningens stipendiater, hon får studera vidare i New York till hösten. Ett annat stipendium gick även det till en porträttfotograf, Nelli Palomäki från Finland, vars stort uppdragna svartvita foton visar människor som inte vänder sig bort, utan med stort lugn tittar in i kameran.

En helt annan inriktning i fotot står Frida Klingberg för, som visar konflikten mellan natur och människa:
  
"Jag kanske nånstans ville ifrågasätta den grundläggande synen på naturen. Även om man vill vårda naturen eller vissa arter, eller vill ta bort vissa arter, så har man alla olika idéer om hur man ska designa naturen. Jag kanske frågar om man kan designa natur, och om man har designat den, är den verkligen natur då?"

Klingbergs bildserie visar hur skarven ödelägger öar och skär. Det väcker hat hos många människor som hämnas genom att förstöra fågelns ägg och bon och öarna blir öde. Frida Klingbergs bilder visar en konflikthärd, där naturen inte är vacker:

"Jag kritiserar ju nånstans naturfotografiet här, för jag tycker naturfotografiet hamnat i en viss - dels i en politisk syn att man vill avbilda en vacker natur, för man vill väcka opinion till naturvård, man har ett politiskt mål. Därför tycker jag det är svårt att använda mig av naturfotografi själv, så jag måste bända på mediets gränser, för själva fotografiet har den här gamla myten om att det är ett sanningsbärande dokument, och det är inte det, utan det är berättelsen i sig som kan vara dokumentär, men inte fotografiet är aldrig dokumentärt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista