Verdi i Genuas verklighet

Italienska Genua är en stad som på sistone kanske mest förknippats med demonstrationerna och polisbrutaliteten i samband med G8-mötet i juli 2001. Men i år är Genua europeisk kulturhuvudstad, ihop med franska Lille.
  Per Feltzin for till Genua, och började förstås med att gå på operapremiär.

Ja, för det var en pälsstinn galapremiär på Verdis Simon Boccanegra - Genuas bidrag till operahistorien. Tänk att få se den på plats, mitt bland palatsen, i den backiga gamla stenstaden direkt vid vattnet.

På vägen till operahuset rundar jag en kyrka, går i arkaderna, ginar över en piazza, passerar en kyrka till och trapporna blir bredare ju närmare jag kommer.

Och väl inne återser jag just det jag nyss sett.

Först själva operahuset som är en stilblandning med en entré från förr som klarade andra världskrigets bombningar och ett frosseri av olika stensorter ända in till salongens väggar. Det knappt 15 år gamla operahuset är som en mix av samtliga italienska byggandsstilar från 1900-talet.

Sed på scenen ser jag verklighetens dodge Simon Boccanegra och Verdis skapelse mötas. De gör det eftersom scenografin av Pier’ Alli visar autentiska miljöer från Genua. De uthuggna relieferna, marmorstatyerna, pelarna och de svartvita medeltidskyrkorna jag just sett.

Det är snyggt, men väldigt traditionellt. Musikaliskt ligger koncentrationen på rösterna mer än på orkestern. De starka rösterna fräser bitvis som glödande metall.

I samband med den här premiären ordnar kulturhuvudstadsårets programfolk utställningar, projekt och möten kring Simon Boccanegra. 1300-talets Genua penetreras på många sätt och det är inga problem att hitta platser där nu och då sammanfaller. Här har makten alltid skapat sin egen odödlighet.

Men det återkommer jag till i en andra rapport från en av Europas kulturhuvudstäder 2004 - Genua. Titeln på den är: Genua rustar under kulturhuvudstadsåret.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".