Kris på konsthögskolan

Det krisar på landets konsthögskolor. I Umeå pågår en konflikt mellan huvudprofessorn Elin Wikström och adjunkterna, som gör att utbildningen blir lidande - detta enligt studentrådet, som nu kräver att fakultetsnämnden ska vidta åtgärder. Annars överväger många elever att hoppa av eller byta studieort, det skriver Västerbottenskuriren.
  Till Göteborg kanske de inte ska söka sig just nu. Där rullar konflikten kring den tomma rektorsstolen vid konsthögskolan Valand vidare.
  Nu kräver studentkåren att tjänsten annonseras ut igen.

Den segdragna tvisten om  vem som skall var rektor på Valands Konsthögskola i Götebirg går nu in i en ny fas. 
  Nyss kom  utslaget från överklagandenämnden för högskolan. Susanne Brännström, vikarie som rektor på Valand under förra läsåret och sökande till tjänsten, när den utlystes i höstas , fick inte gehör för sitt överklagande. Urban Engström  ansågs mer meriterad och då vägde könsfrågan för lätt.
-Men jag tycker  ju inte att dom gjort rätt bedömning,säger Susanne Brännström,  det bekräftar visar ju bara hur det ser ut, att det är väldigt få kvinnor på den här typen av tjänster  och det beror naturligtvis på hur man bedömer kompetens.
  Urban Engström fick alltså jobbet . Men han har hoppat av redan innan han tillträtt och tjänsten upprätthålls nu av en vikarie. Så nu har   fakultetsnämndens ordförande  kallat  företrädare för fack och studenter  till  ett möte . Vad gör vi nu? Till saken hör att  tjänsten inte behöver utlysas.
  Men studentkårens  inställning är klar: Kåren kommer att säga stopp om fakultetsordförnaden Hans Hedberg  inte vill utlysa tjänsten.
-Han får det extremt svårt att köra öven en enig studentkår. Tjänsten måste utlysas för att det skall bli en bra process vilket det inte var förra gången , säger Staffan Hjalmarsson, ordförande i Studentkåren.
  Och han tillägger: Valand behöver en rektor som sitter på längre tid!
  Konsthögskolan har haft  12 rektorer under de senaste 25 åren och  flera oberoende utredningar har pekat på  stora inre problem med informella nätverk,  patriarkala strukturer ,budgetslarv  och dålig undervisning.Handlingarna i överklagandefrågan vittnar om  strider bland lärarna  för och emot Susanne Brännström . Hon säger själv att hon startade ett förändringsarbete:
-Konstlivet förändras hela tiden och då måste utbildningen följa med i den utvecklingen.

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".