"Big Fish" ett magplask

Den amerikanske filmregissören Tim Burton har med åren skaffat sig en allt märkligare meritlista. Som regissör, producent och manusförfatter har haft sitt namn på filmer som Batman, Edward Scissorhands, A Nightmare before Christmas, Mars Attacks, Ed Wood, ja lista över Burtons verksamhet är fylld av egenartade, fantasifulla och utspökade filmer - han är onekligen en filmskapare med dragning åt det extrema. Burtons senaste film heter Big Fish och den ser ut att bli hans mest framgångsrika till dags dato. Louise Epstein har sett Big Fish.

Det jag gillar mest med Tim Burton är hans förståelse för udda personligheter och förmåga att berätta i bilder som ingen visat förut. Dessutom är han inte rädd för att avvika och ta ut svängarna så att filmerna blir personliga, även om många av dem även blivit kassasuccéer.

Men i Big fish har det gått överstyr. Här kommer ingredienserna: ung man med snygg fransk fru, fader som inte kan låta bli att berätta historier, underskön mamma, snäll jätte, en stad som både är lyckorike och Hades, poet som inte kan skriva poesi men som har talang för buissnes, en cirkusdirektör som blir varulv o.s.v. Inget fel på det här, problemet är att allt förklaras av en trygg berättarröst, som metodiskt redogör för vad som händer i bild och hur det skall tolkas, så att ingen skall missförstå filmens budskap. Vad är det då? Jo, att det är viktigt att berätta historier och att man måste låta människor hållas och inte tvinga någon att ge den sanna versionen. Och inte nog med det, ibland är fiktionen mer sann än den torra sanningen! Det ni. Tro nu inte att jag avslöjar slutet på filmen, budskapet är tydligt från början.

Nästa gång hoppas jag att Burton får fatt på ett bättre manus och slipper en producent som avråder från minsta tvetydighet och tvingar regissören att reducera sin kärlek till sorgsna sagor så att det blir ett övertydligt pekoral där alla är goda innerst inne.

Louise Epstein

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".