Lena Adelsohn Liljeroth.
kulturpolitik

Barn, unga och fler utredningar med Alliansens kultur

Mer Skapande skola, digitalisering av biografer och museum, och fler fristäder åt förföljda författare. Det är några av de kulturella förändringar man kan vänta sig om Alliansen vinner valet i höst.

I går presenterade en arbetsgrupp inom alliansen sina förslag på kultursatsningar de närmaste fyra åren.

– Vi kommer att fortsätta arbeta inom de områden vi har prioriterat hittills. Det handlar om barns och ungas rätt till kultur, där vi vill bygga ut skapande skola till hela skolan, och även förskoleklassen. Det handlar om kulturarvet, att värna och vårda det. Det handlar om filmområdet, där vi förespråkar en branschsamverkan, istället för en statlig filmpolitik, säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Men främst satsar man alltså på barn och unga, och vill utöka skapande skola till att även omfatta årskurs ett till tre, och förskolan. Alliansen vill dessutom satsa på läsandet hos barn, och föreslår en bokutredning för att utveckla läsfrämjandet.

– Barn och unga är de framtida kulturskaparna, och de framtida kulturkonsumenterna. Just när det handlar om läsfrämjandet har vi idag sagt att vi behöver en utredning som ser över läsandet.

Den här mandatperioden har varit väldigt utredningstyngd, kommer nästa mandatperiod ha lika många utredningar om ni vinner valet?

– Vill man göra förändringar måste man göra en utredning för att få fram förslag, men också se till att många parter är med, man kan inte bara skjuta från höften. Vi har haft många utredningar, men också förändringar i politiken. Vi har lagt fram en rad olika propositioner, säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Landets biografer ska digitaliseras inför ett kommande teknikskifte, och arbetsgruppen tänker sig att 500 biografer ska digitaliseras, med stöd från ägare, kommuner och staten. Även de statliga museerna ska digitaliseras, och där ska arkiven göras tillgängliga för allmänheten. Regeringen tänker också satsa på att rusta upp statliga kulturbyggnader, bland annat Nationalmuseum, där man redan gett uppdraget till statens fastighetsverk.

– Nationalmuseum byggdes 1866, egentligen har inte särskilt stora förändringar eller renoveringar gjorts. Nu har läget blivit väldigt akut. Nu har statens fastighetsverk fått i uppdrag att sparka igång det här underhållet och planen, säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Leif Pagrotsky kommenterar alliansens kulturpolitik med att den är diffus och saknar förslag för att förbättra villkoren för kulturskaparna.

"De låga ambitionerna och den loja inställningen till kulturen är också ett besked. Vårt besked tillbaka är tydligt: - Nu blir kulturen en valfråga!", skriver Socialdemokraternas Leif Pagrotsky till Kulturnytt.

De rödgröna har fortfarande inte presenterat någon kulturpolitik.

Alliansens förslag:

 • Skapande skola ska byggas ut så att stödet omfattar hela grundskolan samt förskoleklassen.
 • Inköp av kulturverksamhet i vården och äldreomsorgen ska stödjas.
 • De statliga museerna får i uppdrag att göra sina digitala samlingar tillgängliga för allmänheten. De ska särskilt lyfta fram sina mest betydelsefulla verk.
 • Insatserna för läsfrämjande ska utvecklas och en bred bokutredning tillsätts.
 • Fler svenska städer ska bli fristäder för förföljda författare.
 • Förslaget om ett nytt pensionssystem inom scenkonsten ska beredas vidare.
 • De som läser in ljudböcker ska få ersättning varje gång ljudboken lånas ut på bibliotek.
 • Det ska bli lättare med kultursponsring, och lättare för företag att göra avdrag vid köp av samtida konst.
 • Folkbildningens arbete för kulturen ska uppmärksammas.
 • 460 miljoner kronor avsätts årligen för att rusta upp det kyrkliga kulturarvet.
 • Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Kungliga Operan och Dramaten ska renoveras.
 • Det ska bli lättare att leva i och använda kulturskyddade fastigheter.
 • Mer branschsamverkan på filmområdet.
 • Landets biografer ska digitaliseras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".