1 av 3
Suad Amiry i Ramallah. Foto: Negar Josephi.
2 av 3
3 av 3
Palestinska demonstranter försöker ta sig över barriären mot byn Nilin på Västbanken. Foto: Nasser Ishtayeh/Scanpix.
litteratur

Med Murad på andra sidan muren

Den palestinska arkitekten och författaren Suad Amiry gjorde en uppmärksammad debut 2003, med boken Sharon och min svärmor - där hon berättar om sitt liv på den ockuperade Västbanken från 1980-talet och framåt. Nu kommer hennes tredje bok, Nothing To Lose But Your Life, ett reportage där hon följer med de palestinska män som, olagligt, tar sig in i Israel för att arbeta.

– En dag kom Murad för att hjälpa mig i trädgården, berättar Suad Amiry. Han jobbade stenhårt och vägrade ta rast. I Israel kallar de mig bulldozern, ursäktade han sig när jag försökte bjuda på kaffe.

Murad visade sig vara en av de tusentals palestinska män som, med risk för sina liv, tar sig över från Västbanken in i Israel för att arbeta. – Det här var något nytt för mig, berättar Suad Amiry, jag skämdes över att veta så lite om hur mina landsmän lever. 

Hon hade letat länge efter ett sätt att skriva om muren, den israeliska separationsbarriären kring Västbanken, som hon menar är det värsta som hänt palestinierna sedan 1948.
– Men vad skriver man om en betongkonstruktion? Murad gav mig en ingång, säger hon.

En mycket tidig morgon ger de sig av från Murads hemby. Strax före tre på morgonen blir de upplockade av en liten buss, som vartefter fylls på med unga palestinier som pratar oavbrutet, om alltifrån fotboll till hur man bäst mutar en israelisk soldat.
  Närmare gränsen får de gå till fots i mörket, och nu gäller det att vara tyst. Just den här morgonen är de israeliska gränsvakterna, som patrullerar på den palestinska sidan av muren, extra vaksamma. Innan Suad och Murad tagit sig över på andra sidan har de både väntat i timmar, sprungit snabbt och blivit beskjutna.

Men in i Israel kommer de, och där upptäcker Suad Amiry hur obesvärat och hemtamt Murad rör sig i "fiendeland".
– Han har en flickvän där, han talar hebreiska, han äter på deras restauranger och simmar i deras hav, säger hon. Vare sig de vill det eller inte är han en del av det israeliska samhället.
– Det är såna som han som möjliggör en fred med Israel, inte de intellektuella som sitter i Ramallah eller Tel Aviv och pratar. Men med muren försöker man bygga bort den möjligheten, säger Suad Amiry.

Hon gjorde sin resa med Murad 2007, sedan dess har han åkt fast, suttit tre månader i Israeliskt fängelse och tas han på bar gärning igen åker han in på tre år. Muren blir allt tätare, det blir allt svårare att ta sig över, med de fortsätter att försöka, berättar Suad Amiry.
– För vad ska de göra? De kan inte åka till Syrien eller Libanon och arbeta. Västbanken är slutet och här finns inga jobb, säger hon.

Suad Amiry deltog i de israelisk-palestinska fredsförhandlingarna i Washington i början av 90-talet. Idag är hennes förhoppningar på den israelisk fredsviljan små. Israel bedriver ett lågintensivt ekonomiskt krig, menar hon, genom att hindra palestinerna att bygga upp en fungerande ekonomi.
– De vill göra livet så svårt som möjligt för oss. Så att de av oss som kan, flyttar härifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".