Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
utrikes | konst

Ytlig Munch möter djup Warhol

På danska Louisiana vill man lyfta fram Warhols djup och Munchs ytlighet. Foto: Arild Bergseth

Det danska konstmuséet Louisiana har för sin stora sommarutställning iscensatt ett överraskande möte mellan två kända konstnärer: Andy Warhol och Edvard Munch.

Å ena sidan Munch, å andra sidan Warhol. Så är utställningen uppbyggd, där Warhol med 30 silk screen-tryck från 1984 tar livtag på fyra av Munchs mest kända ikoniska motiv. Helt i stil med sina ordförande Mao- och Marilyn Monroe-variationer förstorar han upp och färglägger Munchs litografier ”Skriet”, ”Madonna”, ”Självporträtt” och ”Broschen”. Munchs bilder av ångest, kärlek, liv och död presenterade i ett nytt men minst lika själfullt sammanhang, menar utställningens initiativtagare, Louisianas chef Poul Erik Töjner:

-Warhol känner vi ju väl till som en som arbetar med ”quantity” och ”repetition”, han tar Monroe och färglägger henne på olika sätt och det han gör här är att han tar Munchs bilder och arbetar vidare med dom, förstorar upp och lägger på färg.

Kan man säga att Warhol inte är så ytlig som man kan tro och att Munchs konst inte bara är djup utan också har en yta?

-Ja, ambitionen är liksom att röra om lite i mytologin kring de båda konstnärerna.

Den filosofiske och inåtvände Munch ville med sina starka bilder drabba och påverka åskådaren i lika hög grad som den moderne Warhol med sitt slagkraftiga och igenkännbara bildspråk hämtat från reklamens grälla värld. Båda experimenterade med den grafiska teknikens möjligheter att upprepa och variera motivet och att via ytan borra sig ner i själens djup. Därför är ordet ”ytlig” för mig inte något negativt laddat ord, säger Poul Erik Töjner:

-Jag vill visa att Warhols konst också handlar om innehåll och att det även hos Munch finns en sorts ytlighet, men jag vill gärna poängtera att jag inte uppfattar ”ytlig” som ett negativt ord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".