Inrikes

Nytt kulturcentrum i Helsingborg ska nå fler

Ett nytt kulturcentrum för barn och unga kan bli verklighet i Helsingborg. Enligt ett förslag till kulturnämnden ska frågan utredas. Och meningen är att man framförallt ska nå de unga som bor i stadens södra delar.

– Vi är jätteduktiga på att ha tunga kulturinstitutioner i norra Helsingborg. Men vi vet att vi inte når till exempel invandrarungdomar, människor från södra Helsingborg så mycket som vi vill. Och de är skattebetalare de också, och de ska få ta del av det rika kulturlivet vi har, säger kulturnämndens ordförande kristdemokraten Anders Lundström.

Ett kulturcentrum skulle till exempel kunna ligga i någon av lokalerna på det nya h+ området, tänker man sig.

Man vill gärna ha med Helsingborgs stadsteater liksom dunkers unga i verksamheten. Men det ska framförallt finnas lika mycket utrymme för amatörer som för proffs, och tanken är att hitta nya okonventionella sätt för att nå ut. Vad det i sin tur är, vet man inte ens riktigt själv i dag.

– I dag är kulturyttringarna så gränsöverskridande, det är inte de traditionella konstformerna, utan en blandning av allting skulle kunna vara en del.

Till exempel?

– Multimedia med den nya tekniken, med gränsöverskridande saker som vi inte gör på de andra institutionerna i dag.

Har ni råd? Stadsteatern är inte precis överöst med pengar, och inte konserthuset heller.

– Helsingborg lägger ganska mycket på kulturen totalt sett. Kan vi använda resurserna tillsammans och göra saker tillsammans så tror jag att vi skulle ha råd med detta också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".