Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karaoke Kapitalism - Management för människan

Jonas Ridderstråle och Kjell A Nordström sålde 250 000 ex av sin populärvetenskapliga bok ”Funky Business: Talang får kapitalet att dansa” när den kom ut under den så kallade IT-boomens glansdagar. Sen dess reser de runt i världen och håller dyra föredrag för affärsmän om vad som är meningen med att tjäna pengar. Nu har de kommit med en ny bok, ”Karaoke Kapitalism - Management för människan”. Enligt författarna är den obligatorisk läsnig för alla som vill vara en första klassens version av sig själva, och vem vill inte det? Tja, Björn Elmbrant har i alla fall läst ”Karaoke Kapitalism”.

“Karaokekapitalism” är ett slags modern motsvarighet till forna tiders religiösa uppbyggelselitteratur, där den fattiga, syndiga människan manades att nöja sig med sin usla lott och lyda överheten,  för det fanns en yttersta mening med livet,  frälsningen skulle komma, om inte förr så i vart fall senare.

Nu skriver vi 2004 och Ridderstråle och Nordström manar till underkastelse under den nu rådande ordningen. Vi styrs av rörliga ekonomiska eliter, som har hundra gånger mer betalt än den outbildade massan, men det är ingenting att göra någonting åt.  Klyftorna ökar. Folkhemmet har monterats ned och forslats iväg till tippen. Om politikerna börjar pipa, flyttar kosmokraterna någon annanstans. Konsumismen är den nya religionen. Marknadskapitalismen ber inte om lov, den härskar och söndrar.    

Trots detta ytterst nedslående budskap att allt motstånd är meningslöst, har Ridderstråle och Nordström en mission. De agiterar för en ny sorts kapitalism som inte härmar, utan skapar nytt. En hippare och mänskligare kapitalism, som inte bara består av uniforma kostymgubbar i gamla hierarkier.  Frågan är bara hur det ska åstadkommas och vem som ska göra det.  

Här blir författarna lika suddiga och motsägelsefulla som Marx och Engels  när de en gång talade om det kommande kommunistiska lyckoriket, det klasslösa samhället.

På en sida i sin bok skriver Ridderstråle och Nordström att det bara är kapital och kompetens som ger oss inträde till den kapitalistiska klubben. Outbildade göre sig besvär. Möjligen kan de jobba lite hårdare. Och tur bör man väl också ha.  

På en annan sida kommer emellertid käcka utrop om att “vi alla är potentiella kungar i denna värld.” Det är inte mycket tröst för den ekonomie doktor från Iran som inte får låna pengar i svenska banker, utan får nöja sig med att leasa en korvkiosk.

Och om det faktiskt blåser en orkan av individualism, kunskap,  talang och brist på auktoritetstro bland de unga, varför har då inte - för länge sedan -  de trista kostymgubbarna med sina feta bonusar svepts åt sidan?  Eller kan det vara så illa att marknadsekonomin - trots vad författarna säger - uppmuntrar konformism, och missgynnar oliktänkande?  

Ett glapp i  Ridderstråles och Nordströms analys är att det fanns en hippare kapitalism för bara 4-5 år sedan, när IT-bubblan blåstes upp,  då Kista var nästan lite stort som Silicon Valley. Som i en glänta i i historien fanns då det författarna efterlyser, ett ungt, kaxigt entreprenörskap och en annan syn på hur företag skulle drivas. Men den marknadskapitalism som Ridderstråle och Nordström hyllar, satte glupskt tänderna i de nya entreprenörerna, sög ut dem på pengar och spottade snabbt ut dem. Om börsen alltså är då inte varit någon större hjälp, vem ska i framtiden matcha fram en ny, ung, djärv och uppfinningsrik kapitalism?    

“Karaokekapitalism” är som en gigantisk föreläsning.  Powerpointbilderna och de lustiga citaten flimrar förbi i rasande fart, men man blir aldrig riktigt  övertygad om att frälsningen är på väg.

Björn Elmbrant

bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".