nyhet | teater

Helsingborgs Stadsteaters chef Karl Dunér får bottenbetyg av personalen efter svårt första år

För snart ett år sedan tillträdde Karl Dunér som ny chef på Helsingborgs stadsteater och det har varit en stormig första tid med stora nedskärningar. Och Karl Dunér har rekordlågt förtroende hos personalen på teatern. Det visar en ny arbetsmiljöenkät som visar att hela 89 procent av de svarande helt saknar eller har bristande förtroende för ledningen. Men Karl Dunér förklarar resultatet med omorganisationen och uppsägningarna på teatern.

– Den enklaste förklaringen jag kan komma med är att det har varit ett svårt år för teatern och personalen. VI har gjort en jättestor förändring av hela strukturen, och vi har haft ett kraftigt sparbeting. Den nya formen av teatern har inte satt sig än, den kommer vara på plats först i början av hösten, säger Karl Dunér.

Men det måste nästan vara någon form av rekord i lågt förtroende. Går det att reparera?

– Det tror jag definitivt det går.

Lika övertygad är inte teaterförbundets Eva Maria Björk. Hon är kritisk. Bristande information, dålig tillit till personalen, auktoritär och till och med låg kompetens på en del områden är en något av det hon framför. Karl Dunér sade upp nästan en tredjedel av personalen under sitt första år. Men missnöjet med honom kan inte förklaras så enkelt som att det är en följd av omorganisationen, säger hon.

– Vi i personalen är rätt övertygade om att det här har med en större fråga att göra. Med tilltalet till personalen, och tilltron framför allt.

På vilket sätt?

– Ja, det jag sitter och gör nu. Jag sitter och pratar med pressen för första gången. Det finns en stor rädsla från ledningen att vi ska läcka saker hela tiden. Och därför så talar man inte heller om saker som har med vårt dagliga arbete att göra. Det finns en konstant brist på tilltro i att vi kan vara professionella.

Skulle du säga att personalen mår dåligt?

– Ja, det skulle jag absolut säga.

De frostiga relationerna har fått mer konkreta uttryck, under året har företaget anmälts för att ha brutit mot det lokala arbetstidsavtalet och skyddsombuden har också skrivit om arbetsmiljön till arbetsmiljöverket. Men trots undersökningen har styrelseordförande Tore Bryneholt fortfarande stort förtroende för ledningen.

– Ja, det har jag. Och jag tycker att det är modigt av honom att sätta igång en sådan här undersökning när allting är så rörigt som det är. Han har möblerat om med våldsam kraft, och det har han gjort på styrelsens uppdrag, säger Tore Bryneholt, ordförande för Helsingborgs stadsteater.

Du tycker inte det finns skäl för självrannsakan här?

– Absolut. Varje dag går man med en börda på bröstet och undrar "har vi gjort rätt eller fel?". Men jag är inte säker på att i rådande situation, när alla möbler är upp-och-nervända, att då fråga: hur trivs ni?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".