Foto: Jacana Media.
utrikes

"Rasismen Sydafrikas största problem"

Den unge sydafrikanske författaren Jacob Dlaminis första bok heter Native Nostalgia och utmanar invanda föreställningar om livet för svarta människor under apartheidtiden. Boken är en blandning av histora, självbiografi och betraktelse över hur det var att växa upp i en fattig kåkstad.

Journalisten och författaren Jacob Dlamini har väckt stor uppmärksamhet med sin bok Native Nostalgia, genom att slå hål på fördomen om att svarta människor inte kan ha upplevt nån lycklig barndom under de repressiva apartheidtiden. Men han försvarar inte apartheidsystemet.

 – Det var en moraliskt korrupt regim som lämnade våld, fattigdom och hög kriminalitet efter sig. Allra värst var att svarta människor fick sämre utbildning än vita eftersom de inte skulle bli nåt annat än arbetare och betjänter, säger han.

Den nu 37-årige Jacob Dlamini växte upp i Katlehong sydöst om Johannesburg, en av de omkring 300 förstäder, som skapades under apartheidtidens uppdelning efter språkgrupp och hudfärg. Han bor här fortfarande med sina syskon och deras små familjer. Åtminstone delvis.
   Han håller också på att avsluta sin doktorsavhandling på ett universitet i USA. Jacob Dlaminis mamma såg till att alla hennes barn vidareutbildade sig och själv skickades han till privatskola. Hans bror hör till dem som anser att vissa saker var bättre under apartheidtiden, som lag och ordning. 
 – Trots att polisen jobbade för apartheidregimen så gick man ändå till dem, och på den tiden efterlevdes lagarna.

På Jacob Dlaminis gata idag bor en droghandlare som får fortsätta hållas, trots att polisen känner till vad han gör... och folk får lov att sälja saker överallt trots att det borde regleras enligt lag.
   Under den senaste tiden, har ett hot hörts allt mer, nämligen det att så snart VM är över, så ska de främlingsfientliga attackerna mot fattiga immigranter, som ofta är just handlare och gatuförsäljare, komma tillbaka. Jacob Dlamini har skrivit om det.
-- De som hotar säger att de har polisen på sin sida. Många är oroliga och regeringen ser ut att ta hotet på allvar.

Jacob Dlamini själv anser att rasismen fortfarande är Sydafrikas största problem. Inte den organiserade med Eugene Terre'Blanchs rasisitiska parti AWB - utan smyg-rasismen. Som när en vit människa tränger sig före i en kö eller stöter ihop med honom som om han inte fanns. 
 – Rasismen, inte våldet eller kriminaliteten, skulle kunna vara en anledning för mig att en dag lämna Sydafrika, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".