Vermeer - först som bok, nu som film

”Flicka med turban” heter en målning av den nederländske 1600-talskonstnären Johannes Vermeer, och den inspirerade den amerikanska författaren Tracey Chevalier att skriva sin bästsäljare ”Flicka med pärlörhänge” – en fiktiv historia om tavlans tillblivelse, där en piga sitter modell. Nu har boken blivit film, med Peter Webber som regissör, och med Scarlett Johansson, senast aktuell i ”Lost in translation”, i huvudrollen.

Rovor som skivas, rödlök som hackas, kapuner som smörjs in med fett, ankäggstora klickar av såpa som läggs i vedeldade kittlar med kokande vatten, kanaler och höns, gistna trappor och och fladdrande vaxljus – se där ett nederländsk 1600-tal som presenteras som vore det dubbla uppslag i ett livsstilsmagasin. Mitt i alltihopa finns Scarlett Johanssons Greit, piga i huset Vermeer, med sin klut och huvudduk, sitt osminkande ansikte med de ljusa oplockade ögonbrynen – kanske nåt för catwalken i vår? Historien om den outtalade starka attraktionen mellan den store konstnären och hans piga är lika tunn som bilden av 1600-talet är bedräglig. (Betedde sig verkligen en familj på den tiden som i ett 1800-talsmelodram?) ”Flicka med pärlörhänge” är som en målning av Vermeer, det vill säja, om den hade målats med bara ett lager färg.         

Maria Edström

maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".